Američki dolar – Moderna zamjena za zlato?

//Američki dolar – Moderna zamjena za zlato?

Američki dolar – Moderna zamjena za zlato?

Američki dolar (USD) je već gotovo cijelo stoljeće najvažnija i najtrgovanija valuta na svijetu. Po podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koja periodično vrši procjene prometa na globalnom valutnom tržištu, dolar sudjeluje u 40-45% ukupne vrijednosti svih transakcija na svijetu, a slijedi ga euro, s udjelom od približno 16%. Zbog važnosti i ugleda američkog dolara u svijetu, mnogi ga smatraju modernom zamjenom za zlato.

Svjetska rezervna valuta

Budući da se dolarom ne trguje samo u SAD-u, nego je omiljeno sredstvo plaćanja u međunarodnoj razmjeni diljem svijeta, ova valute se smatra glavnom svjetskom rezervnom valutom. Cijena gotovo svih energenata i sirovina kao što je nafta izražava se upravo u dolarima, a cijena crnog zlata čak djelomično ovisi o tečaju USD. Naime, kad je američki dolar jak, cijena nafte je u pravilu niska, a kad dolar slabi, cijena nafte ima tendenciju rasti. Slična povezanost se može uočiti i kada je u pitanju zlato, srebro, željezo, bakar, poljoprivredni proizvodi i sl.

Osim što je najčešća valuta u transakcijama, američki dolar čini većinu deviznih rezervi država diljem svijeta. Po službenim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), dolar čini čak 63% ukupnih svjetskih deviznih rezervi, euro 20%, a sve ostale valute valute na svijetu, uključujući švicarski franak, britansku funtu, japanski jen, kineski yuan, zajedno čine samo 17% deviznih rezervi.

Status najvažnije svjetske valute i zamjene za zlato američki dolar je stekao nakon Drugog svjetskog rata, kada je dogovoren novi svjetski monetarni poredak, takozvani Bretton Woods sustav. U tom sustavu, sve svjetske valute su bile zamjenjive za američki dolar, a dolar je bio vezan za zlato, što znači da je američka valuta praktički preuzela funkciju zlata u globalnoj ekonomiji.

Je li američki dolar dobra zamjena za zlato?

Iz perspektive država i njihovih centralnih banaka, možda je bolje da se globalni financijski sustav temelji na dolaru. Naime, čuvanje i slanje dolara diljem svijeta je jeftinije i praktičnije nego čuvanje i slanje velikih količina zlata. Američko zlato u famoznom Fort Knoxu čuva čak 30.000 vojnika, a ostale države također imaju značajne troškove čuvanja vlastitih zlatnih rezervi. Kada su u pitanju nacionalne devizne rezerve u dolarima ili ostalim rezervnim valutama, sve što je potrebno je nekoliko računa otvorenih kod važnih svjetskih financijskih institucija, kojima može upravljati mali broj kvalificiranih ljudi.

Osim toga, Federalne rezerve (američka centralna banka) u ovakvom sustavu mogu kontrolirati količinu dolara u optjecaju, čime mogu pozitivno utjecati na američki, ali i globalni gospodarski rast.

No što je s običnim građanima? Je li za pojedince američki dolar dobra zamjena za zlato? Nažalost ne.

Osim što u SAD-u građani svoju životnu ušteđevinu štede u dolarima, to rade i građani mnogih drugih zemalja, koji nemaju povjerenje u vlastitu valutu. Takva praksa se pojavljuje i u srednjoeuropskim zemljama, samo što u Europi građani u pravilu štednju drže u eurima, a ne u dolarima. Iako su euro i američki dolar stabilnije i sigurnije valute od većine drugih valuta na svijetu, one također kontinuirano gube na vrijednosti, zbog čega ušteđevina običnih građana polagano propada.

Od 1971. godine, kada je napušten zlatni standard, kupovna moć američkog dolara pala je za više od 95%. To znači da ono što je tada koštalo 100$, danas košta približno 2000$. Kamata koju bi se dobilo na štednju u dolarima ili bilo kojoj drugoj valuti u posljednjih pedesetak godina ne bi bila dovoljna za nadoknaditi pad vrijednosti novca, što znači da štednja u posljednjim desetljećima nije bila dobra financijska odluka. Pad vrijednosti novca ekonomisti nazivaju inflacija, a inflaciju mnogi smatraju neformalnim porezom, pomoću kojeg država i elite uzimaju kapital od srednjeg sloja i stavljaju ga u vlastite džepove.

Budući da državi uvijek treba više novca za vlastite potrebe, gotovo je sigurno da niti jedna centralna banka na svijetu neće uspjeti dugoročno spriječiti inflaciju, što znači će štednja u bilo kojoj papirnoj valuti, uključujući američki dolar, i u budućnosti biti neisplativa.

Zlato ostaje najsigurnija investicija

Zlato se u posljednjih pedesetak godina pokazalo kao mnogo stabilnija “valuta” od američkog dolara. Naime, cijena zlata je 1971. godine bila približno 44$ po unci, a u trenutku pisanja teksta iznosi približno 1300$ po unci. To znači da se za gore spomenutih 100$ davne 1971. godine moglo kupiti 2,27 unci zlata. Danas bi to zlato vrijedilo nešto manje od 3000$, što bi bilo više nego dovoljno za kompenzirati učinak inflacije. Budući da će SAD i u budućnosti štampati ogromne količine dolara bez pokrića, a količina zlata na raspolaganju čovječanstvu će i dalje biti relativno stabilna, nije realno za očekivati da će američki dolar ili bilo koja druga valuta ikad postati adekvatna zamjena za zlato, barem po pitanju očuvanja vrijednosti životne ušteđevine.

Kada je u pitanju ulaganje u zlato, najbolje je kupiti investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili zlatnika. Takvo zlato je u cijeloj Europskoj uniji oslobođeno PDV-a i poreza na kapitalnu dobit, a svojim vlasnicima osigurava neovisnost o stabilnosti vlastite banke, države ili čak globalnog gospodarskog sustava. U periodima političkih kriza i gospodarskih recesija cijena zlata raste još više, jer upravo tada veliki broj pojedinaca, firmi pa čak i država shvati da je papirni novac nesiguran.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T16:38:05+02:00lipanj 26th, 2018|Banka Znanja|4 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00