Je li bijelo zlato bolja investicija nego klasično žuto zlato?

//Je li bijelo zlato bolja investicija nego klasično žuto zlato?

Je li bijelo zlato bolja investicija nego klasično žuto zlato?

Nakit od bijelog zlata često je skuplji od nakita izrađenog od klasičnog žutog zlata. Jedan od razloga je popularnost bijelog zlata kojeg mnogi smatraju ljepšim od žute verzije plemenitog metala, stoga su spremni više novca izdvojiti za kupnju takvog nakita. Drugi je razlog trošak izrade nakita od bijelog zlata. Naime, bijelo zlato se sastoji od više različitih plemenitih metala, a ponekad ima površinski sloj od rodija koji služi da postizanje karakteristične bijele boje, a čije stavljanje poskupljuje izradu nakita.

No ako se vlasnik bijelog zlata jednog dana odluči za prodaju takvog zlata ili drugih verzija obojenog zlata, za njega najčešće neće moći dobiti višu cijenu nego bi dobio za istu količinu žute verzije ovog metala u obliku poluga ili zlatnih kovanica. U nastavku je navedeno od kojih se metala izrađuju najčešće varijante bijelog zlata, ostalih oblika obojenog zlata te zbog čega takvo zlato dugoročno nije dobra investicija ako ulaganjem u plemenite metale želite očuvati vrijednost svojeg novca.

Bijelo zlato s niklom

Bijelo zlato se najčešće dobiva miješanjem običnog žutog zlata s niklom i srebrom, a na površinu se stavlja tanki sloj rodija koji mu daje boju i izdržljivost. Dolje su navedeni tipični postoci pojedinih metala u slitini zlata, bakra, nikla, cinka i srebra, no metale je moguće kombinirati i s drugačijim udjelima.

 14 karatno bijelo zlato s niklom:
Zlato: 58.3%
Bakar: 23%
Nikl: 11%
Cink: 7,7%

18 karatno bijelo zlato s niklom:
Zlato: 75%
Bakar: 10%
Nikl: 8%
Cink: 4.5%
Srebro: 2.5%

Izvor podataka: www.callagold.com

Bijelo zlato s paladijem ili platinom

Iako je paladij nešto mekši od nikla i lakše se izgrebe, neki ljubitelji nakita preferiraju bijelo zlato s ovim metalom, jer ima čišću bijelu boju. Platina također ima boju sličniju srebru nego zlatu, stoga se koristi za postizanje bijele boje nakita.

14 karatno bijelo zlato s paladijem:
Zlato: 58.33%
Srebro: 32.17%
Paladij: 9.50%

18 karatno bijelo zlato s paladijem ili platinom:
Zlato: 75%
Paladij ili platina: 25%

Crveno zlato – Ružičasto zlato

Još jedna varijanta obojenog zlata je crveno ili ružičasto zlato. Dobiva se dodavanjem većeg postotka bakra u slitinu. Najčešći udjeli pojedinih metala u ovoj slitini su:

14 karatno crveno zlato:
Zlato: 58%
Bakar: 32%
Srebro: 10%

18 karatno crveno zlato:
Zlato: 75%
Bakar: 22.25%
Srebro: 2.75%

Otkup bijelog zlata

Ako se vlasnik nakita izrađenog od bijelog zlata ili neke druge verzije obojenog zlata odluči na prodaju, u pravilu će dobiti cijenu jednaku cijeni žute varijante metala. Argument zlatara za takvu otkupnu cijenu je to da se u svakom obliku 14 karatnog zlata nalazi točno 58,5% čistog zlata, bez obzira na ostale metale u slitini, što je istina. No budući da je pri kupnji bijelo zlato skuplje, a pri prodaji jednako vrijedno kao obično zlato, kupac plaća premiju na izgled nakita i ostalih proizvoda od bijelog zlata. To je u redu ako se na bijelo zlato gleda kao na potrošnju. No ako se takav nakit kupuje s ciljem očuvanja vrijednosti ili kao na ulaganje koje može donijeti profit, vjerojatno će se raditi o neisplativom ulaganju.

Zlato je po mnogima dugoročno najisplativija investicija, ali samo ako se radi o investicijskom 24 karatnom plemenitom metlu u obliku zlatnih poluga. Takve poluge su priznate među investitorima i financijskim institucijama u cijelom svijetu, standardiziranih su dimenzija, težine i čistoće, te ih je uvijek moguće prodati po cijeni vrlo bliskoj spot cijeni zlata na svjetskom tržištu.

Banka Zlata u ponudi ima poluge uglednih kovnica plemenitih metala od 1 grama do 1 kilograma. Pogledajte našu ponudu investicijskog zlata.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-07-19T14:40:36+02:00travanj 6th, 2018|Banka Znanja|1 komentar

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00