Koja je burza zlata najvažnija na svijetu?

//Koja je burza zlata najvažnija na svijetu?

Koja je burza zlata najvažnija na svijetu?

S obzirom na geografsku rasprostranjenost rudnika, financijskih sjedišta na kojima se trguje ugovorima vezanim uz zlato i krajnjih kupaca ovog plemenitog metala, globalno tržište zlata je vrlo kompleksno i konstantno evoluira. Trenutno najvažnije lokacije kada je u pitanju trgovanje investicijskim zlatom su OTC tržište u Londonu, američko tržište futuresa COMEX te Burza zlata u Shanghai-ju (SGE). Na ova tri tržišta odvija se više od 90% globalne trgovine žutom kovinom. Ostala tržišta vrijedna spomena su istanbulska burza, malezijska burza zlata, moskovska burza, tokijska burza te burza sirovina u Dubaiju.

Londonsko OTC tržište je daleko najveće od svih navedenih tržišta i na njemu se trenutno odvija približno 70% prometa na globalnoj razini. Po nekim procjenama, ova burza zlata je u 2016. godini imala promet od približno 1,5 milijuna metričkih tona zlata. LBMA cijena koja se dva puta dnevno određuje na ovom tržištu smatra se referentnom cijenom i svi ostali sudionici na globalnom tržištu joj se prilagođavaju. Good Delivery LBMA certifikat kojeg posjeduju sudionici na ovom tržištu vrlo je cijenjen u cijelom svijetu. No, treba naglasiti da se većina prometa odvija na sintetičkim ugovorima vezanim za zlato, a namira je najčešće u kešu, stoga relativno mala količina poluga promijeni vlasnika pri trgovanju.

Neki od razloga veličine i važnosti londonskog tržišta su velike rezerve zlata koje su države, financijske institucije i individualni investitori povjerili na čuvanje britanskoj centralnoj banci (BOE), razvijeno tržište financijskih izvedenica, idealna vremenska zona, razvijen sustav trezora i isporuke poluga, pravna sigurnost i tradicija ulaganja u plemenite kovine koja je u centru britanskog carstva razvijana stoljećima.

Američko tržište futuresa – financijskih izvedenica vezanih uz dionice, sirovine, valute, plemenite metale itd. drugo je najveće tržište žute kovine na svijetu. Razlog je veličina američkog tržišta, visoka kupovna moć građana, velik broj investicijskih fondova i profesionalnih mešetara te tradicija ulaganja i špekuliranja na financijskim tržištima. No iako se na ovom tržištu tijekom 2016. godine napravilo 179 tisuća metričkih tona prometa, zbog jednostavnosti, nižih troškova trgovanja izvedenicama i povjerenja u financijske institucije i regulatore, zapravo vrlo mala količina fizičkih poluga se prenosi iz COMEX-ovih trezora u trezore kupaca. 99,96% ugovora vezanih za zlato na COMEX-u pri isteku imaju namiru u kešu, a ne u fizičkim polugama.

Iako tek treća po ukupnom prometu, kineska burza zlata (Shanghai Gold Exchange) je najveće po fizičkim isporukama poluga najpopularnijeg plemenitog metala na svijetu. SGE je osnovana 2002. godine i pod strogom je kontrolom kineske centralne banke. Želja za posjedovanjem fizičkog metala vjerojatno proizlazi iz nepovjerenja Kineza u kinesku valutu yuan renminbi (CNY) koja je pod strogom kontrolom države. U 2016. godini promet na ovom tržištu iznosio je 24 tisuće tona, od čega je trezore napustilo 1.970 metričkih tona zlata. Posljednjih godina raste promet i na burzi futuresa u Shanghaiju, no po svemu sudeći Kinezi će još dugo preferirati fizičke poluge ili investicijsko zlato u obliku standardiziranih novčića. Na našim prostorima najpoznatiji novčići su austrijski dukati Franjo Josip. Spadaju pod investicijski plemeniti metal, stoga im cijena vjerno prati cijenu na globalnom tržištu.

Kada je u pitanju svjetsko tržište srebra i ostalih plemenitih metala, većina prometa se također odvija na spomenutim burzama. Zbog sličnih fizičkih karakteristika i uloge srebra kao sredstva čuvanja vrijednosti, ovim metalom se također mnogo više trguje pomoću ugovora i različitih financijskih izvedenica. Ukupna godišnja proizvodnja ove kovine iznosi približno jednu milijardu unci, a tijekom 2016. godine kupljeno je 253,8 milijuna unci investicijskog srebra u obliku poluga ili srebrnjaka. Po cijeni od 17$ po unci, ukupni iznos uložen u fizičko investicijsko srebro iznosio je 4,4 milijarde dolara. Zvuči mnogo, sve dok se ne pogledaju podaci o prometu “papirnim srebrom”, tj. ugovorima vezanim za ovaj metal. Naime, promet “papirnim srebrom” je  2016. godine iznosio 159 milijardi unci, što je čak 626 puta više od prometa fizičkim srebrnim polugama i kovanicama izrađenim od srebra. Radi se o prometu koji je u navedenoj godini iznosio čak 2,7 tisuća milijardi američkih dolara.

Pri trgovanju financijskim ugovorima vezanim uz sve plemenite metale se često koristi i visoka financijska poluga, koja može dovesti do umjetnog dizanja ili rušenja cijene plemenitih metala. No takav učinak je privremen, jer špekulativni kapital se ne zadržava dugo na jednom mjestu. Oni koji posjeduju fizičke poluge plemenitih metala se ne trebaju brinuti zbog kratkoročnih oscilacija cijena. Plemeniti metali su se dokazali kao iznimno pouzdano sredstvo dugoročnog čuvanja vrijednosti.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:15:18+02:00veljača 18th, 2018|Banka Znanja|1 komentar

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00