U kojem periodu godine cijena zlata na burzi najviše raste?

//U kojem periodu godine cijena zlata na burzi najviše raste?

U kojem periodu godine cijena zlata na burzi najviše raste?

Svi znamo da tečaj eura u odnosu na hrvatsku kunu ima tendenciju padati početkom ljeta, a rasti jesen. Takva sezonska kretanja nisu slučajna, nego ih uzrokuje masovna potražnja za kunama od strane turista početkom sezone te vraćanje u normalu nakon završetka turističke sezone. U nešto manjoj mjeri cijena zlata na burzi također ovisi o sezonskim utjecajima. Najveća svjetska burza zlata nalazi se u Londonu.

Jedan od perioda godine kada cijena zlata i ostalih plemenitih metala češće raste nego pada je predbožićno vrijeme. Naime, ovaj blagdan slavi više od dvije milijarde kršćana, ali zbog utjecaja globalizacije i sve veći broj nereligioznih ljudi. Jedan od općeprihvaćenih običaja u božićno vrijeme je davanje poklona obitelji i prijateljima, a mnogi se odlučuju na darivanje nakita te ukrasnih predmeta izrađenih od zlata. Budući da se svakog Božića poklone vjerojatno milijuni zlatnih poklona, potražnja za ovom plemenitom kovinom poraste, što dovodi i do porasta cijene. No da bi se izradile prekrasne narukvice, naušnice, ogrlice i lančići, potrebno je vrijeme. Zlatari koji znaju da će tijekom prosinca imati mnogo kupaca, sirovinu moraju kupiti barem nekoliko tjedana prije. Zbog toga cijena zlata na burzi ima tendenciju rasta u studenom. Prosječni rast u ovom mjesecu je posljednjih desetljeća iznosio je nešto manje od 1,5%.

Kineska Nova godina također je prigoda za darivanje bližnjih na dalekom istoku, a predmeti od zlata su, kao i na Zapadu, poželjni i vrlo cijenjeni. Slavi se krajem siječnja ili početkom veljače, što znači da tijekom cijelog prvog mjeseca u godini zlatari vrijedno rade na novim ukrasima izrađenim od plemenitih metala. Cijena zlata na burzi u prosjeku tijekom siječnja poraste nešto više od 1,5%.

No postoji period godine koji u kojem je interes za kupnju zlata i srebra još veći nego u gore navedenim periodima. Vjerovali ili ne, radi se o sezoni vjenčanja u Indiji, koja se održava od listopada do prosinca svake godine. Indija je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, a svake godine se u prosjeku održi 10 milijuna vjenčanja. Tradicija nalaže da se mladenka mora ukrasiti s velikom količinom nakita, a najpopularniji i najcjenjeniji nakit je onaj izrađen od srebra ili još bolje, od zlata. Naime, zlato je najbolji pokazatelj društvenog statusa, ali i garancija mladenki da će nakon udaje imati financijsku stabilnost koja neće ovisiti isključivo o imovinskom stanju muža. Po nekim procjenama, na svadbama u bogatijim obiteljima mladenka u prosjeku dobije dva do tri kilograma zlata. Iako se najčešće ne kupuje odjednom, radi se o ogromnim količinama potrebnim svake godine, što se odražava na globalnu cijenu zlata. Kao i u slučaju Božića i kineske nove godine, industrija nakita se počne na vrijeme pripremati na sezonu vjenčanja, stoga cijena spomenutog metala u pravilu počne rasti prije samog početka sezone u listopadu. Ako se promatra period od 1979. do 2016. godine, cijena zlata na burzi je u prosjeku tijekom kolovoza rasla 1,4%, a tijekom rujna čak 2,5%.

Navedeni sezonski utjecaji na cijenu zlata mogu biti iskorišteni za kupnju investicijskog zlata u idealnom trenutku, no čak i izvan sezone, ulaganje u zlatne poluge ili npr. zlatne dukate je odlična ideja jer cijena zlata ima dugoročnu tendenciju rasta, a po mnogim stručnjacima, ulaganje u plemenite metale je najsigurnije ulaganje.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:29:47+02:00studeni 26th, 2017|Banka Znanja|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00