Zlato 1g: 360,55 Kn|Srebro 1g: 5,26 Kn|Platina 1g: 213,69 Kn|Zadnja promjena: 21.06.2021 18:05:04
Cijena Zlata2021-01-29T11:16:52+02:00

.

Burzovna cijena zlata

Ukoliko želite pogledati detaljniji grafikon s većim izborom valuta i roba, kliknite OVDJE.

Kako do nas:

Za sve one koji se nalaze u Zagrebu ili u okolici Zagreba, ovo je vrlo praktična opcija.

Sve što trebate napraviti je nazvati nas i najaviti vaš dolazak.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU – Prodaja investicijskog zlata i otkup lom zlata radi se u poslovnoj zgradi, a ne u maloj radnji na prometnoj ulici s velikim natpisima. Jednom kada uđete u tu radnju svi znaju da kada izlazite iz nje imate poveću količinu zatnih poluga ili gotovog novca na sebi! Dolaskom kod nas, nitko ne zna gdje ste išli i u koji ured u poslovnoj zgradi i samim time ste se zaštitili od moguće pljačke

Bilo da želite kupiti ili prodati, vaše zlato se prevozi putem 100% osigurane pošiljke!

Kontaktirajte nas za pojedinosti.

Burzovna (Spot) cijena zlata

Spot cijena zlata je najčešći oblik vrednovanja ovog plemenitog metala i označava cijenu za jednu troy uncu (31,1035 grama) 99,99 postotnog zlata ili po starim oznakama 24 karatnog zlata. Ta cijena se mijenja svake sekunde, a distributeri investicijskog zlata uzimaju je kao osnovu za izračun cijene kovanica i poluga.

Procjenjuje se da je dnevni promet na globalnom tržištu zlata oko 200 milijardi dolara, od čega 70% otpada na londonsko OTC tržište koje je najveća burza zlata na svijetu. Kako bi osigurali standarde kvalitete poluga kojima se trguje na ovom tržištu, sudionici su osnovali udruženje pod nazivom LBMA (London Bullion Market Association), koje danas obuhvaća veliku većinu najvećih rafinerija i kovnica plemenitih metala na svijetu. Zlatne poluge izrađene od strane kovnica s LBMA certifikatom su iznimno cijenjene i prihvaćene u cijelom svijetu.

Kako se određuje Spot cijena zlata?

Većini ljudi nije u potpunosti jasno kako se određuje cijena zlata po gramu ili cijena ovog plemenitog metala na svjetskom tržištu. Mnogi misle da je trenutna cijena zadnja cijena transakcije fizičke poluge zlata. No cijena zlata se zapravo sastoji od dvije varijable. LBMA svaki dan određuje “London Fix” cijenu – koja se temelji na cijeni futures ugovora na zlato, dok drugi dio cijene čini fizička razmjena poluga s trenutnom isporukom.

Volumen fizičke razmjene je vrlo mali u usporedbi s prometom koji se odvija elektroničkim putem, tako da futuresi imaju najveći utjecaj na spot cijenu zlata. Pri kupnji zlatnih poluga ili kovanica, kupac zapravo kupuje zlato po cijeni na koju je utjecalo i futures tržište na kojem klasična ponuda i potražnja za zlatom nema presudan kratkoročni utjecaj. Realna ponuda i potražnja utječu na dugoročne trendove kretanja ove plemenite kovine, a kratkoročni pomaci (npr. od danas do sutra) najviše ovise o interesu za kupnju i prodaju futures ugovora i ostalih financijskih izvedenica na zlato kojima se trguje na burzama.

O čemu ovisi dugoročno kretanje cijene zlata?

Za razliku od većine proizvoda i usluga kojima se cijena periodično mijenja, cijena zlata se mijenja doslovno svake sekunde. Budući da se u tako kratkom periodu cijena rijetko kad promijeni za više od nekoliko promila, zlatari i tvrtke specijalizirane za prodaju i otkup investicijskog zlata u obliku poluga svoje cijene prilagođavaju svakih par minuta. Razlog kretanja cijene je ponuda i potražnja na globalnom tržištu koje se sastoji od milijuna sudionika, od kojih svaki ima svoje razloge za kupnju ili prodaju zlata. U nastavku su navedeni neki od najvažnijih faktora i procesa koji utječu na dugoročno kretanje cijene najpoznatijeg plemenitog metala na svijetu.

1.Poslovanje rudnika zlata

Rudarenje plemenitih metala je skup i kompliciran proces pri kojem nema garancije da će u rudnicima biti pronađena očekivana količina metala potrebna da bi poslovanje bilo isplativo. Ako se iskopa manja količina zlata, srebra i ostalih metala, rudarske kompanije će tražiti višu cijenu za svoj proizvod, što može utjecati na porast cijene plemenitih kovina na svjetskom tržištu. Rast troškova poslovanja poput plaća radnika ili rast poreza na profit također može dovesti do rasta cijene zlata i ostalih kovina. S druge strane, otvaranje novih rudnika i pronalazak bogatih nalazišta dovodi do veće opskrbe tržišta i do pada cijene.

2.Zlatni nakit

Najčešći razlog interesa za zlato je kupnja nakita. Zbog svoje rijetkosti, ljepote i postojanosti zlatni nakit je već tisućama godina statusni simbol te u većini kultura tradicionalni poklon u mnogim prigodama kao što su rođendani, obljetnice i vjenčanja. Upravo je potražnja za nakitom za potrebe vjenčanja jedan od važnijih faktora sezonskih oscilacija u cijeni zlata. No ne radi se sezoni vjenčanja u Europi ili Americi, nego u Indiji. Naime, Indija je druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu s više od 1,3 milijarde stanovnika. To znači da se svake godine samo u Indiji održi desetak milijuna vjenčanja, najčešće pred kraj kalendarske godine (od listopada do prosinca). Običaji nalažu da se mladenku mora darivati s velikom količinom zlata, a kada su u pitanju bogatije obitelji, ponekad se radi o nekoliko kilograma zlata. Svrha takvih poklona je osigurati ženi i njenoj obitelji određeni kapital koji neće ovisiti o zaposlenju, a koji može poslužiti u crnim danima ako do njih dođe.

Zlatari znaju da će pred kraj godine prodati veliku količinu nakita, stoga par mjeseci prije počnu masovno kupovati zlato i izrađivati nakit. Zbog velike potražnje, cijena zlata po gramu, ali i na svjetskom tržištu, najčešće tijekom ljeta i rane jeseni poraste za nekoliko posto.

3.Industrijska potražnja za zlatom

Osim u industriji nakita, zlato se koristi i u mnogim drugim industrijama, poput industrije elektroničke opreme. Odličan je vodič električne struje, stoga se često ugrađuje u računala, mobilne uređaje, kalkulatore, GPS uređaje itd. Budući da se svake godine proizvede približno milijardu mobitela, u njih se ugradi velika količina žutog plemenitog metala. Svemirska industrija također treba određenu količinu zlata kojeg koristi za zaštitu astronauta i satelita od štetnog radioaktivnog zračenja. Medicina je još jedno polje u kojoj se koriste plemeniti metali. Postoje dijagnostičke metode u kojima se koristi mala količina radioaktivnog zlata, koje se može lako pratiti dok prolazi kroz tijelo. Osim toga, zlato ne korodira i iznimno je pouzdan materijal u elektroničkoj opremi, stoga se koristi pri izradi uređaja za automatsko održavanje života, kod kojih je vrlo bitno da funkcioniraju bez kvarova. Po nekim procjenama približno 10% proizvedenog zlata na globalnoj razini odlazi na industrijske primjene. Dakle, rast proizvodnje i prodaje elektroničke opreme vjerojatno doprinositi rastu cijena plemenitih metala.

4.Zlatne rezerve centralnih banaka

Aktivnost centralnih banaka još je važniji faktor koji utječe na cijenu zlata. S ciljem diverzifikacije mnoge države koje imaju višak kapitala novac ulažu u obveznice drugih država, no u slučaju da ta država bankrotira ili dođe do sankcija ili rata, postoji rizik da neće moći doći do svog kapitala. Zbog toga, u posljednjih desetak godina, sve se više centralnih banaka odlučuje na ulaganje viška kapitala u zlatne poluge. Naime, posjedovanje velikih zlatnih rezervi državi daje veći stupanj neovisnosti o situaciji na stranim financijskim tržištima i odnosima s drugim državama. S obzirom na to da centralne banke raspolažu ogromnim količinama kapitala, često kupuju ili prodaju stotine metričkih tona žute plemenite kovine, na temelju čega se cijena zlata može značajno pomaknuti. Jedan od razloga zbog kojih je švicarski franak jaka i cijenjena valuta su upravo velike zalihe zlata koje Švicarska posjeduje.

5.Špekulativna potražnja

Zbog sve većeg interesa javnosti za ulaganje u plemenite kovine, financijska industrija stvorila je različite načine trgovanja i ulaganja u metale. Više nije rijetkost da investicijski fondovi dio ili sav svoj kapital ulažu u zlatne poluge ili financijske izvedenice vezane uz cijenu zlata, kao što su futures ugovori, opcije ili financijski ugovori razlike (Contract For Difference – CFD). Iako pri trgovanju financijskim izvedenicama na plemenite kovine najčešće ne dolazi do premještanja poluga iz jednog sefa u drugi, takve transakcije također utječu na cijenu na svjetskom tržištu. Naime, ako osoba koja posjeduje fizičko zlato vidi da je cijena na najvažnijim burzama zlata porasla nekoliko posto, za svoje proizvode će tražiti višu cijenu nego prije. S druge strane, potencijalni kupac investicijskih poluga bit će spreman na višu cijenu ako vidi da cijena raste na npr. londonskom tržištu zlata, koje je najveće na svijetu. Na taj način se svi sudionici na tržištu prilagođavaju novoj cijeni.

Bez obzira radi li se o potražnji za fizičkim zlatnim polugama, kovanicama ili financijskim ugovorima vezanim za cijenu zlata, postoje pravilnosti u interesu za kupnju zlata, kao i u kretanju cijene ovog plemenitog metala. Interes ovisi o gospodarskoj situaciji jer zlato zbog svoje ograničene količine nudi zaštitu od loše gospodarske situacije, tj. služi kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima.

6.Cijena zlata u krizama

Kada je gospodarstvo u krizi ili recesiji, dolazi do pada povjerenja u državne i financijske institucije. Naime, mnoge tvrtke i građani u takvim situacijama više nisu u mogućnosti vraćati kredite bankama. Zbog toga se povećava rizik da banke neće moći isplatiti štednju svojim štedišama. Neki od štediša banke se odlučuju na isplatu svog novca i kupnju investicijskog zlata, nakon čega se više ne moraju brinuti o tome hoće li njihova banka bankrotirati ili ne. S obzirom na relativno stabilnu količinu zlata koja se svake godine proizvede u rudnicima, povećana potražnja za ovim plemenitim metalom dovodi do rasta cijene. Ako neke od banaka zaista bankrotiraju, interes za ulaganjem u plemenite kovine višestruko poraste. Upravo se to dogodilo za vrijeme financijske krize koja je počela 2008. godine. Što je više financijskih institucija padalo u probleme, cijena zlata je više rasla, a do 2011. godine se udvostručila i dosegnula najvišu razinu u povijesti. Za očekivati je da će se sličan scenarij ponoviti u idućoj gospodarskog krizi, koja će prije ili kasnije neizbježno doći.

7.Utjecaj inflacije na cijenu zlata

Osim recesije, postoji još jedna ekonomska situacija koja ima velik utjecaj na cijenu zlata. Radi se o periodu u kojem je stopa inflacije u gospodarstvu visoka. Pod inflacijom se podrazumijeva generalni porast cijena proizvoda i usluga, tj. pad vrijednosti novca (za istu količinu novca moguće je kupiti manje proizvoda). Do visoke inflacije dolazi kada je gospodarski rast iznadprosječno visok te su građani i tvrtke u mogućnosti kupovati više proizvoda i usluga po sve višim cijenama. Ako centralna banka ne želi ili ne uspije dizanjem kamatnih stopa ukrotiti realnu stopu inflacije, štednja onih građana koji ne žele trošiti gubi na vrijednosti, čime oni postaju siromašniji. Zbog toga ih se dio odlučuje na kupnju zlata, a to dovodi do porasta cijene ovog metala.

Gospodarska situacija može dovesti i do srednjoročnog pada cijene zlata. To se događa pri izlasku gospodarstva iz recesije, kada se vraća povjerenje u državu i financijske institucije. Kada pada strah od bankrota banaka, građani i investicijski fondovi se rjeđe odlučuju na ulaganje u plemenite metale pa cijena zlata, srebra, platine i paladija pada. Druga situacija u kojoj cijena zlata pada je period relativno niske stope inflacije i visokih kamatnih stopa. Tada se štednja u banci i ulaganje u obveznice isplati pa se dio vlasnika poluga i zlatnika odlučuje na prodaju i oročavanje novca.

Zaključak

Svi navedeni faktori utječu na kratkoročne i dugoročne oscilacije cijena zlata te je vrlo teško procijeniti gdje će cijena biti sutra ili za nekoliko tjedana. Zbog toga, plemenite metale treba smatrati dugoročnom investicijom. Praksa je pokazala da periodi u kojima je štednja u banci isplativija od posjedovanja investicijskog zlata ne traju dugo. Dugoročno svaka papirna valuta bez pokrića u zlatu gubi na vrijednosti, a mnoge su potpuno propale. Od približno 800 papirnih valuta, do danas ih je preživjelo manje od 200, a svaka od njih danas ima kupovnu moć mnogo manju nego prije nekoliko desetljeća.

Periode pada cijene zlata treba iskoristiti za povoljniju kupnju zlatnih poluga ili zlatnika kao što su austrijski dukati Franjo Josip, koji su također kategorizirani kao investicijsko zlato. Na taj način se postiže dugoročno očuvanje vrijednosti kapitala i neovisnost o financijskim institucijama.

Autor:

BankaZlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

Naši klijenti o nama

Dijana P
Dijana P
12:48 17 Jun 21
Iznimno jednostavan način on line narudžbe, kao i plaćanje te brza i sigurna isporuka proizvoda. Ljubazno osoblje i pokazivanje brige za klijente... Moje iskustvo pokazuje rečenica: Bit će mi zadovoljstvo ponovno s vama poslovati. Investicijsko zlato, s malo mašte, može biti poklon koji će oduševiti onog tko ga prima, bez obzira na vrijednost. Preporučam
Tomo Mijatovic
Tomo Mijatovic
12:41 17 Jun 21
Professional team, all doubts quickly and efficiently clarified / clarified. Friendly staff. Purchase through the Web Shop, personal download as well as download via prompt delivery. Praise with positive recommendations. Thank you. Greetings.
Ana-Marija Bandov
Ana-Marija Bandov
15:20 16 Jun 21
Prvenstveno bih htjela pohvaliti vrlo ljubazne i susretljive zaposlenike, a nakon toga brzinu i jednostavnost samog procesa kupnje!
Marina Štefotić
Marina Štefotić
08:09 16 Jun 21
I am very satisfied with the fast and quality service. This team of young people is maximally kind and professional. If only everything would work like their service, where would we end up.
carica car
carica car
07:56 16 Jun 21
Sve pohvale, sve super, djelatnici odlični, ljubazni! Usluga provjerena sigurna. Pošiljka stigla u kratkom periodu poštom. Preporučam!
Nikola Jarki
Nikola Jarki
15:38 15 Jun 21
Vrlo sam zadovoljan sa Bankom zlata.Narudzbe se brzo obraduju i posiljka dolazi u roku dva do tri dana.Uljudno osoblje.Svakako preporucam kupovinu zlata i kovanica !
Suzana Jagic Vottero
Suzana Jagic Vottero
14:04 15 Jun 21
Sve odrađeno brzo, kvalitetno i s osmijehom. Ljubazni djelatnici i vlasnik firme za svaku pohvalu. Svaka čast!
Ante Beljan
Ante Beljan
13:15 11 May 21
The ordering process at the web shop is simple, the employees are very polite and professional and delivery is fast. All recommendations!
Ida Valković
Ida Valković
14:59 06 May 21
I definitely recommend the gold bank for redemption! I got the best prices for breaking gold. All praise for the professionalism and kindness.
Ana Teklić
Ana Teklić
10:43 06 May 21
Affordable and responsible. I received all the necessary information as soon as possible. Delivery is fast and secure. Congratulations!
KRUNOSLAV KUHAR
KRUNOSLAV KUHAR
15:23 30 Apr 21
Svaka pohvala na profesionalizmu i usluzi, te brzini isporuke. Preporuka svima! Lp,
kresimir jukic
kresimir jukic
10:08 17 Mar 21
In Rijeka they offered me HRK 1,700 for two ducats, here HRK 2,215. They did not know in advance how much they offered me in Rijeka. Friendly staff. In conversation with them, I learn that I can also receive gold in packages by fasting. I highly recommend. In March 2021, they are offering 190kn per 14-carat gram ... Open until 6 pm on weekdays
Marjan “Marci” Anušić
Marjan “Marci” Anušić
20:21 04 Mar 21
I bought my first gold coins three days ago there. The order was formed in the afternoon, coins shipped the next day, and a package arrived the day after that (all in less than 48h). Payment, shipment and communication was simple, fast and wholehearted. If you might want to invest money, they are noteworthy for both newbies and experienced investors.
Benedict Rak
Benedict Rak
16:53 22 Feb 21
Very pleasantly surprised. Really fair and correct. Thought I had 20 carat gold, were fair and said it was 22. They offered a price very close to the stock market at the time of the sale, they didn’t skin me (which I was counting on). Very warm recommendations. No competition, especially * some * which are everywhere;)
Nikola Makivić
Nikola Makivić
18:21 29 Jan 21
I am satisfied with the business relationship with clients. Delivery is fast and according to the order. I will be happy to recommend you. Lp
Snježana Ovničević
Snježana Ovničević
19:43 24 Jan 21
Very satisfied with the complete service - clear information about products, services, payment and delivery terms. Very fast delivery.
Jelica Orosnjak
Jelica Orosnjak
08:04 13 Jan 21
I liked Croatian gold coins, so I decided to buy a gold coin with a Pag lace motif. I soon got it in the mail. I was a little surprised by the size of the gold coin, it is smaller than expected, but the work on it is wonderful. I will most likely continue with the purchase at the Gold Bank, as the purchase is very simple and secure.
Silvano Pilar
Silvano Pilar
15:29 07 Dec 20
This was my first time buying gold coins, and absolutely the first time this way i.e. via a web store. The website with the offer is simple and very easy to understand. I made the decision quickly, and made the payment even faster. After payment, I was contacted and the shipment came to me in a very short time. Exactly as described in the information. And the pleasure of becoming the owner of the golden Kuna is immeasurable. I recommend everyone to pour their money into gold coins or other types of gold. Especially today when sight interest rates are virtually non-existent and the stock market or investing in funds carries little and is quite risky, while gold is only growing and trading is safe and fast and easy to sell. Thanks.
Aleksandra Sučević
Aleksandra Sučević
16:33 13 Nov 20
All the best! Very simple business with full support and consulting offers. The shipment arrived really fast. I will contact you for additional questions with full confidence!
Dot Dot
Dot Dot
17:38 04 Nov 20
Odlična usluga i iskustvo sa Bankom zlata. Od narudžbe to isporuke proša su dva dana i vrlo sam zadovoljna procedurom. Hvala i do sljedeće kupnje! Mirjana M.
Dajana Ivanisevic
Dajana Ivanisevic
18:14 03 Nov 20
Vrlo profesionlno i odgovorno obavljena kupnja i isporuka po dogovoru,dostava putem poste vec sljedeci dan ujutro u 8 sto me je ugodno iznenadilo.Preporucam oko dvojbe isporuke s punim povjerenjem.
Garden Apartment Zadar
Garden Apartment Zadar
15:35 22 Oct 20
All praise for a professionally done transaction. After sending the item by mail and receiving it within 24 hours, testing, weighing, redemption confirmation and remittance of the ransom to the account, performed within 2 hours. Achieved great price. Thank you and recommend.
Dražen Kovačić
Dražen Kovačić
15:14 29 Sep 20
Super zadovoljan uslugom. Od kontakta preko weba do narudžbe preko weba i dostave sve je bilo brzo i profesionalno. Hvala svima
Teo Branovic
Teo Branovic
21:45 28 Sep 20
Zadovoljan kupnjom. Od narudžbe pa do dostave pošiljke je prošlo samo tri radna dana. Dobro zapakirano. Preporučujem BankuZlata dalje.
Jurica Orešković
Jurica Orešković
16:08 28 Sep 20
Sve pohvale na ekspeditivnosti i poslovnosti! Kupljeni artikli su dostavljeni i prije zakazanog roka. Trgovat ćemo i dalje!
Marija
Marija
11:39 26 Sep 20
My experiences with the Gold Bank are extremely positive. Communication with employees is pleasant and professional. I received a clear and quick answer to every question. What will keep me their client is respecting the business agreement. The purchase and delivery of the order is carried out without complications, exactly as agreed. With a correct relationship, they won my trust, so based on that, I can recommend the Gold Bank as a reliable company.
Jadranka Jelinic
Jadranka Jelinic
12:33 14 Sep 20
An excellent young, cultural and extremely professional team!
jelena suznjevic
jelena suznjevic
21:00 12 Sep 20
Poštovani, proizvod koji sam kupila je veoma lijep te je stigao poštom na vrijeme. Veoma sam zadovoljna Vašom uslugom te profesionalnim odnosom prema poslu koji obavljate. S poštovanjem, Jelena
Pero Perić
Pero Perić
09:41 12 Aug 20
Extremely skilled, professional and kind staff, reasonable prices. Extraordinary availability via the bank's chat and professional and quality answers to questions and concerns, and above all sincere. What can you say but that it would be good for all of us to have employees in all industries with such an approach to their business obligations and to clients or customers.
Tomislav Malec
Tomislav Malec
18:57 09 Aug 20
A truly professional way of providing services. Base of any obstacles and very discreet and clear as far as the way of informing and advertising and communication is concerned.
nina sik
nina sik
19:32 04 Aug 20
I am very pleased with the online ordering process. All information is detailed on the website. The buying process is very simple and secure. The package was delivered by post to the address as agreed, in a very short time. The product is neatly packaged and ready to give away :)
jasna hercog
jasna hercog
16:26 26 Jun 20
Kad sam odlučila kupiti zlatnu polugu kao poklon za prigodu Prve pričesti najbolje mjesto za to je bila BANKAZLATA.COM.Moja kupovina je prošla u najboljem redu.Usluga je bila izvrsna i jako sam zadovoljna i polugom i kupovinom.Budući da ne živim u Zagrebu, poluga mi je dostavljena poštom u vrlo kratkom roku.Stigla je sigurno i došla u pravo vrijeme prije Prve pričesti.Naručivanje je prošlo bez ikakvih problema,glatko i jasno.Poluga je mala ali vrijedna i drago mi je što sam izabrala bankazlata.com jer je to sigurna kupovina.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

    Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.