Jesu li američki dionički indeksi precijenjeni?

//Jesu li američki dionički indeksi precijenjeni?

Jesu li američki dionički indeksi precijenjeni?

Praćenjem cijena pojedinačnih dionica na burzi teško je procijeniti kakva je generalna situacija na tržištu. Naime, na svakoj značajnijoj burzi postoji tisuće dionica, od kojih je uvijek veliki broj onih kojima cijene rastu, ali i onih kojima cijene padaju. Zbog toga su izumljeni dionički indeksi, pomoću kojih je moguće jednim pogledom saznati je li situacija na određenoj burzi ili u određenoj industrijskoj grani bila dobra ili loša.

Što su dionički indeksi?

Dionički indeks je zapravo matematička formula koja uzima u obzir kretanje cijena velikog broja dionica s određene burze i računa prosječni porast ili pad. Dionice kojima se više trguje najčešće imaju veću težinu u izračunu, kao i dionice velikih kompanija, dok su dionice manjih kompanija s manjim prometom manje zastupljene u izračunu, kako bi indeks što realnije prikazao stanje na tržištu.

Najvažniji hrvatski dionički indeks je Crobex, koji se sastoji od 25 najtrgovanijih dionica na Zagrebačkoj burzi. Situaciju na njemačkom tržištu dionica najlakše je pratiti pomoću DAX indeksa, koji se sastoji od 30 najtrgovanijih njemačkih dionica, dok se za praćenje američkih dioničkih tržišta koriste tri indeksa – Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor’s 500 i NASDAQ Composite. Dow Jones indeks je najstariji među njima (računa se od 1885. godine) i sastoji se sastoji od dionica 30 velikih američkih kompanija, no zbog previše jednostavne formule izračuna i malog broja uključenih dionica, kasnije je izumljen SP500 dionički indeks, koji koristi mnogo sofisticiraniju formulu i po mnogima je najvažniji indeks za praćenje američkog tržišta. NASDAQ Composite u obzir uzima isključivo tehnološke dionice, koje u pravilu imaju veće oscilacije kretanja cijene od ostalih dionica.

Svi navedeni američki dionički indeksi se nalaze u dugogodišnjem rastućem trendu, a SP500 indeks je nedavno dosegnuo najduži period rasta u povijesti, tijekom kojeg već devet i pol godina nije bilo pada većeg od 20%. Od dna dosegnutog 2009. godine, spomenuti indeks je porastao s 666 bodova na 2900 bodova, što u postotku iznosi 335%. To je drugi najveći postotni rast na američkom dioničkom tržištu nakon Drugog svjetskog rata.

Slika 1: Periodi i postoci rasta SP500 dioničkog indeksa tijekom povijesti

P/E odnos SP500 indeksa

Iako je gospodarska situacija u SAD-u danas mnogo bolja nego usred financijske krize, vjerojatno se niti jedan ekonomski parametar nije popravio za više od 300%. To znači da je lako moguće da su dionice postale precijenjene i da možda više nije mudro ulagati u mnoge od njih. U prilog toj teoriji ide grafikon prosječnog P/E odnosa dionica uključenih u izračun SP500 indeksa. Radi se o indikatoru koji u odnos stavlja cijenu dionice (Price) i zaradu po dionici (Earnings). Što je dobivena vrijednost viša, dionica je precijenjenija. Kada se pogledaju povijesni podaci o kretanju spomenutog indikatora za sve dionice unutar SP500 indeksa, može se primijetiti da je taj dionički indeks trenutno iznadprosječno visoko.

Slika 2: PE odnos SP500 dioničkog indeksa tijekom povijesti

Warren Buffett, vjerojatno najslavniji investitor u povijesti, također smatra da su američki dionički indeksi precijenjeni. Njegov omiljeni indikator za procjenu ukupne situacije na tržištu je usporedba ukupne tržišne kapitalizacije svih dionica na američkim burzama s BDP-om američkog gospodarstva. Ako se pogledaju povijesni podaci o odnosu Wilshire 5000 indeksa i BDP-a SAD-a, dolazi se do još interesantnijeg podatka. Naime, po ovom mjerilu, američke dionice su na najprecijenjenijoj razini u povijesti, što znači da daljnji rast sa sadašnjih razina vjerojatno neće biti dugotrajan i u postotku velik. Naprotiv, moguć je i značajniji pad cijena dionica, a kad padaju dionice, padaju i dionički indeksi te investicijski fondovi.

Slika 3: Warren Buffett indikator

Koliki pad cijena dionica se može očekivati?

Kada stigne recesija, na financijskim tržištima nastane panika, koja dovede do pada cijena i dobrih i loših dionica, pri čemu padaju i dionički indeksi. U posljednjoj recesiji, koja je počela 2008. godine, referentni dionički indeks Zagrebačke burze – Crobex, pao je čak 76%, dok je američki SP500 pao 57%, što je bio drugi najveći postotni pad na američkom tržištu u povijesti. Najveći pad se dogodio za vrijeme Velike depresije i iznosio je nevjerojatnih 86%. Prosječni pad za vrijeme padajućeg tržišta ipak je bio nešto blaži i iznosio je 34%.

Slika 4: Prosječni pad SP500 dioničkog indeksa tijekom medvjeđeg tržišta

Kako zaštititi vlastiti kapital?

Budući da tijekom recesije značajno padne vrijednost gotovo svih dionica i investicijskih fondova, mudri investitori na vrijeme kapital prebace u sigurna utočišta. To su državne obveznice razvijenih zemalja, valute kao što su američki dolar, švicarski franak i japanski jen te zlato. Upravo je investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga po mnogima najsigurnija moguća investicija, koja se dokazuje već tisućama godina. Tijekom povijesti događale su se krize neusporedivo veće od one koja je zadesila svijet 2008. godine, dolazilo je do ratova, raspada država i carstava, propasti valuta, ali zlato je uvijek vrijedilo i bilo prihvaćeno diljem svijeta. Upravo u krizama prirodna rijetkost zlata najviše dolazi do izražaja. Naime, u takvim situacijama javnost izgubi povjerenje u banke, države i papirni novac i želi se dokopati jedine valute koja je neovisna o bilo kojoj državi, a radi se o zlatu. Za vrijeme financijske krize, cijena zlata je od sredine 2007. do 2011. godine porasla za gotovo 200%, što znači da imovina investitora uložena u zlato ne samo da se nije smanjila u tim teškim vremenima, nego se utrostručila! Iduća recesija vjerojatno neće biti duboka i dugotrajna kao što je bila posljednja, ali nema sumnje da će dovesti do porasta cijene žute plemenite kovine za barem nekoliko desetaka posto.

Ako želite zaštititi svoj kapital u idućim godinama, pozivamo vas da pogledate našu ponudu zlatnih poluga i zlatnika. Ne zaboravite da je investicijsko zlato oslobođeno poreza na kapitalnu dobit, stoga ostvareni prinos nećete morati dijeliti s državom!

Autor:
Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-16T10:32:49+02:00kolovoz 29th, 2018|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00