Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

//Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

Za vrijeme Austrougarskog carstva kovano je mnogo zlatnika koji su se razlikovali po težini, udjelu zlata i likovima vladara koji su se nalazili na njima. Iako je svaki od njih imao svoj službeni naziv, u nekim dijelovima Hrvatske narod ih sve naziva “dukati”. Pa tako postoje dukati krunaši, dukati anđelaši, petaci, šestaci, desetaci itd. Pojednostavljeno rečeno, dukati anđelaši su mađarski zlatnici, dok su krunaši austrijski. U nastavku je objašnjeno o kojim se konkretno zlatnicima radi i koje su razlike među njima.

Dukati krunaši (šestaci)

Najčešći dukat krunaš je zapravo klasični zlatni dukat Franjo Josip, poznat i pod nazivima mali dukat, jednostruki dukat i dukat šestak. Ovaj zlatnik ima promjer od 19,75 mm, teži 3,49 grama od čega je 98,6% zlato. S jedne strane se nalazi lik cara Franje Josipa, a s druge strane je carski dvoglavi orao. Iznad glava orla se nalazi kruna, a godina izdanja je najčešće 1915.

Dukat krunaš

Na slici iznad: Dukat krunaš

Dukati anđelaši

Postoji više verzija dukata anđelaša, a svi su naziv dobili po anđelima koji su izgravirani na jednoj strani zlatnika.

Jedna verzija dukata anđelaša je zapravo mađarska verzija krunaša, tj. malog dukata Franjo Josip. Ovaj zlatnik je kovan samo s godinama 1868. i 1869. i sveukupno ga je iskovano manje od jednog milijuna, što znači da su mnogo rjeđi od dukata krunaša i gotovo nikad ih nemamo u ponudi. Promjer, težina i čistoća zlata su mu identični kao kod krunaša, ali su izgravirane slike drugačije. S jedne strane se nalazi lik cara Franje Josipa s plaštem u stajaćem položaju te natpis “FERENCZ J. A.CSÁSZÁR”, dok je s druge strane grb iznad kojeg dva anđela drže krunu. Na rubu kovanice piše “MAGYAR ORSZÁG AP. KIRÁLYA 1868/1869”.

Dukat anđelaš

Na slici iznad: Dukat anđelaš

Dukati petaci i desetaci

Pod dukate anđelaše spadaju i petaci i desetaci, a naziv su također dobili po likovima anđela koje nose na jednoj strani. Dukat petak zapravo mađarski zlatnik 10 kruna, a dukat desetak zlatnik od 20 kruna. Petak (10 kruna) ima promjer 19 mm, teži 3,39 grama i napravljen je od zlata čistoće 90%. Dukat desetak (20 kruna) ima promjer 21 mm, teži 6,78 grama i također sadrži 90% zlata.

Na strani na kojoj su anđeli piše “MAGYAR KIRÁLYSÁG.” i nominalna vrijednost u krunama, dok je s druge strane navedeno “FERENCZ JÓZSEF I.K.A.CS. ÉS M.H.S.D.O.AP.KIR.” i godina proizvodnje (od 1892. do 1915.).

Dukat petak

Na slici iznad: Dukat petak

Dukati krunaši (šestaci) se i dan danas kuju i uvijek ih je moguće kupiti kod Banke Zlata po vrlo povoljnim cijenama.

Dukati anđelaši s likom dva anđela iznad grba se ne kuju već više od stoljeća, stoga su iznimno rijetki i gotovo nikad ih nemamo u ponudi.

Druga verzija dukata anđelaša (mađarskih 10 i 20 kruna, tj. petak i desetak) se također već dugo ne proizvodi, no u optjecaju ih još uvijek ima. Povremeno ih otkupimo od klijenata i imamo raspoloživo za prodaju novim zainteresiranim kupcima. Ako ste zainteresirani za kupnju ili prodaju spomenutih zlatnika slobodno nas kontaktirajte da biste saznali koja je trenutna cijena i imamo li ih na zalihama!

Autor:

Banka Zlata

By |2019-02-14T13:35:21+02:00siječanj 20th, 2019|Uncategorized|0 komentara

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00