Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

//Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

Dukati anđelaši, krunaši, petaci, šestaci – U čemu je razlika?

Za vrijeme Austrougarskog carstva kovano je mnogo zlatnika koji su se razlikovali po težini, udjelu zlata i likovima vladara koji su se nalazili na njima. Iako je svaki od njih imao svoj službeni naziv, u nekim dijelovima Hrvatske narod ih sve naziva “dukati”. Pa tako postoje dukati krunaši, dukati anđelaši, petaci, šestaci, desetaci itd. Pojednostavljeno rečeno, dukati anđelaši su mađarski zlatnici, dok su krunaši austrijski. U nastavku je objašnjeno o kojim se konkretno zlatnicima radi i koje su razlike među njima.

Dukati krunaši (šestaci)

Najčešći dukat krunaš je zapravo klasični zlatni dukat Franjo Josip, poznat i pod nazivima mali dukat, jednostruki dukat i dukat šestak. Ovaj zlatnik ima promjer od 19,75 mm, teži 3,49 grama od čega je 98,6% zlato. S jedne strane se nalazi lik cara Franje Josipa, a s druge strane je carski dvoglavi orao. Iznad glava orla se nalazi kruna, a godina izdanja je najčešće 1915.

Dukat krunaš

Na slici iznad: Dukat krunaš

Dukati anđelaši

Postoji više verzija dukata anđelaša, a svi su naziv dobili po anđelima koji su izgravirani na jednoj strani zlatnika.

Jedna verzija dukata anđelaša je zapravo mađarska verzija krunaša, tj. malog dukata Franjo Josip. Ovaj zlatnik je kovan samo s godinama 1868. i 1869. i sveukupno ga je iskovano manje od jednog milijuna, što znači da su mnogo rjeđi od dukata krunaša i gotovo nikad ih nemamo u ponudi. Promjer, težina i čistoća zlata su mu identični kao kod krunaša, ali su izgravirane slike drugačije. S jedne strane se nalazi lik cara Franje Josipa s plaštem u stajaćem položaju te natpis “FERENCZ J. A.CSÁSZÁR”, dok je s druge strane grb iznad kojeg dva anđela drže krunu. Na rubu kovanice piše “MAGYAR ORSZÁG AP. KIRÁLYA 1868/1869”.

Dukat anđelaš

Na slici iznad: Dukat anđelaš

Dukati petaci i desetaci

Pod dukate anđelaše spadaju i petaci i desetaci, a naziv su također dobili po likovima anđela koje nose na jednoj strani. Dukat petak zapravo mađarski zlatnik 10 kruna, a dukat desetak zlatnik od 20 kruna. Petak (10 kruna) ima promjer 19 mm, teži 3,39 grama i napravljen je od zlata čistoće 90%. Dukat desetak (20 kruna) ima promjer 21 mm, teži 6,78 grama i također sadrži 90% zlata.

Na strani na kojoj su anđeli piše “MAGYAR KIRÁLYSÁG.” i nominalna vrijednost u krunama, dok je s druge strane navedeno “FERENCZ JÓZSEF I.K.A.CS. ÉS M.H.S.D.O.AP.KIR.” i godina proizvodnje (od 1892. do 1915.).

Dukat petak

Na slici iznad: Dukat petak

Dukati krunaši (šestaci) se i dan danas kuju i uvijek ih je moguće kupiti kod Banke Zlata po vrlo povoljnim cijenama.

Dukati anđelaši s likom dva anđela iznad grba se ne kuju već više od stoljeća, stoga su iznimno rijetki i gotovo nikad ih nemamo u ponudi.

Druga verzija dukata anđelaša (mađarskih 10 i 20 kruna, tj. petak i desetak) se također već dugo ne proizvodi, no u optjecaju ih još uvijek ima. Povremeno ih otkupimo od klijenata i imamo raspoloživo za prodaju novim zainteresiranim kupcima. Ako ste zainteresirani za kupnju ili prodaju spomenutih zlatnika slobodno nas kontaktirajte da biste saznali koja je trenutna cijena i imamo li ih na zalihama!

Autor:

Banka Zlata

By |2019-02-14T13:35:21+02:00siječanj 20th, 2019|Uncategorized|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00