Europska središnja banka pokreće novi program ubrizgavanja novca u financijski sustav

//Europska središnja banka pokreće novi program ubrizgavanja novca u financijski sustav

Europska središnja banka pokreće novi program ubrizgavanja novca u financijski sustav

Na redovitom sastanku odbora guvernera održanom prije nekoliko dana Europska središnja banka je odlučila odgoditi početak podizanja kamatnih stopa najranije do 2020. godine. Kao razlog se navodi slab gospodarski rast i stopa inflacije niža od očekivane.

Uz to, ECB je pokrenula novi program ubrizgavanje novca u financijski sustav pomoću kojeg će komercijalne banke u eurozoni moći od ECB-a vrlo jeftino posuditi stotine milijardi eura i plasirati ga europskim kompanijama. Službeni naziv programa je TLTRO 3 (Targeted Longer-Term Refinancing Operations). Pojam “ciljani” se odnosi na pravilo po kojem banke moraju posuđeni novac plasirati u realni sektor, inače će plaćati penale. Naime, kada je ECB za vrijeme financijske krize koja je počela 2008. godine pokrenuo slične programe, tog uvjeta nije bilo, stoga su banke posuđeni novac ulagale u državne obveznice i ostvarivale prinos bez rizika. Realni sektor nije imao mnogo koristiti od toga pa su ovog puta pravila posuđivanje jeftinog novca postrožena. TLTRO 3 je pokrenut jer uskoro ističe TLTRO 2 (pokrenut 2016.) u sklopu kojeg će banke morati vratiti približno 720 milijardi eura ECB-u. Europska središnja banka je zaključila da u trenutnoj situaciji nije poželjno uklanjati iz sustava toliku količinu novca pa je novim programom omogućila vraćanje starih dugova.

Investitori na financijskim tržištima su odmah počeli prodavati euro i kupovati sve ostale valute, ali i plemenite metale, jer sada je više nego jasno da će štednja u Europi u idućim godinama i dalje biti vrlo neisplativa. Osim toga, ovim potezom Europska središnja banka u potpunosti mijenja prethodne najave o skorašnjem početku ciklusa zatezanja monetarne politike. Budući da kriza stiže i u ostale dijelove svijeta, realno je za očekivati da će se i ostale centralne banke, poput američkih Federalnih rezervi i Švicarske nacionalne banke uskoro odlučiti na slične poteze. No ubrizgavanje tolike količine novca u globalni financijski sustav neće proći bez posljedica. Jedna od posljedica će biti rast globalnog duga, koji je i do sada vrtoglavo rastao. Jedini način da se taj dug jednog dana otplati je obezvrjeđivanje vrijednosti novca pomoću inflacije, tj. štampanja novog novca. Upravo zbog toga sve važnije centralne banke na svijetu pokušavaju postići stopu inflacije od 2%. No to znači da i sva životna ušteđevina građana svake godine vrijedi manje, jer kamatne stope su čak i u dobrim vremenima u pravilu niže od stope inflacije.

Dakle, pokretanje novog programa stvaranja novca iz ničega je nagovještaj dodatnog obezvrjeđivanja novca. Zbog toga je cijena zlata izražena u eurima odmah nakon što je Mario Draghi najavio novi TLTRO program skočila više od 1% i vjerojatno će nastaviti rasti u idućim mjesecima. Naime, financijski upućeni ljudi su svjesni da je investicijsko zlato najbolja zaštita od centralnih banaka koje namjerno ruše vrijednost vlastitih valuta s ciljem omogućavanja otplate nagomilanih dugova. Za razliku od papirnog i digitalnog novca, količina zlata na raspolaganju čovječanstvu se povećava relativno sporo, stoga je zlato praktički prirodna svjetska valuta neovisna o stabilnosti država i financijskih sustava.

Na ovoj stranici je moguće vidjeti kojim tempom raste globalni dug. Sami zaključite hoće li to dobro završiti.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-16T10:24:31+02:00ožujak 12th, 2019|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00