Federalne rezerve između redaka poručuju da stiže kriza?

//Federalne rezerve između redaka poručuju da stiže kriza?

Federalne rezerve između redaka poručuju da stiže kriza?

Federalne rezerve (FED) je sustav centralnih banaka u SAD-u. Za razliku od većine ostalih zemalja na svijetu koje imaju jednu centralnu banku, SAD ih zbog veličine gospodarstva i različitih regionalnih potreba ima 12, no sve djeluju zajedno kako bi postigle maksimalnu zaposlenost i stabilnost cijena u američkoj ekonomiji. Zbog snage gospodarstva SAD-a i statusa dolara kao najvažnije svjetske rezervne valute, svaka odluka Federalnih rezervi ima značajan utjecaj na globalno gospodarstvo. Idealan primjer toga je početak podizanja kamatnih stopa u toj zemlji 2015. godine, što je dovelo do veće isplativosti posjedovanja američkih državnih obveznica nego obveznica drugih država i masovnog prebacivanja kapitala iz zemalja u razvoju u SAD. To je rezultiralo velikim padom vrijednosti valuta kao što su turska lira, ruski rubalj i indijski rupi te rastom troška zaduživanja tih zemalja.

Što su Federalne rezerve poručile javnosti?

Na redovitom sastanku na kojem se odlučuje o monetarnoj politici Federalne rezerve su prije nekoliko dana odlučile povisiti referentnu kamatnu stopu na s 2,25 na 2,50%, što je inače signal da je situacija dobra. No ovog puta investitori na financijskim tržištima su reagirali kao da nešto nije u redu – nastavili su prodavati dionice i počeli kupovati zlato. Razlog su procjene Federalnih rezervi da kamatne stope u 2019. godini neće rasti tri nego dva puta te komentari Jeromea Powella, trenutnog predsjednika Vijeća guvernera FED-a, koji je izjavio da su kamatne stope sad praktički na neutralnoj razini. To je značajno drugačije stajalište od onoga kojeg je Powell imao prije par mjeseci kada je govorio da su kamatne stope još značajno ispod neutralnih. Mnogi analitičari koji prate rad centralnih banaka u ovoj blagoj promjeni u očekivanjima vide prve naznake krize. Naime, ako čak i Federalne rezerve, koje tradicionalno vrlo sporo i oprezno mijenjaju svoja stajališta, smatraju da situacija više nije bajna, možda je vrijeme za odgoditi neke investicije, kako iz perspektive poduzetnika, tako i iz perspektive građana.

Što to znači za financijska tržišta?

Čak i ovako blaga promjena u politici Federalnih rezervi uznemirila je investitore koji su odmah počeli prodavati dionice i kupovati obveznice, zlato i japanski jen, tradicionalna utočišta u nesigurnim vremenima. Ukoliko tijekom 2019. godine zaista dođe do usporavanja američkog i globalnog gospodarskog rasta i stope inflacije, sve će više investitora smatrati da je kriza na vratima i prodavati dionice i udjele u investicijskim fondovima, što će dovoditi do pada njihove cijene. Ako je suditi po prethodnim recesijama, cijena zlata će ponovno značajno porasti. Izražena u eurima, cijena zlata je od sredine 2007. do sredine 2011. godine je porasla za čak 180%. Možda nije realno očekivati takav porast u idućim godinama, no investitori u zlato će vjerojatno proći bolje od investitora u ostale investicijske klase.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-16T10:25:25+02:00prosinac 21st, 2018|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00