Što je Good delivery LBMA certifikat i zašto je važan pri kupnji zlata?

//Što je Good delivery LBMA certifikat i zašto je važan pri kupnji zlata?

Što je Good delivery LBMA certifikat i zašto je važan pri kupnji zlata?

Good delivery certifikat, poznatiji i kao LBMA certifikat, odnosi se na popis kovnica plemenitih metala koje ispunjavaju stroge uvjete koje određuje LBMA za izradu zlatnih i srebrnih poluga. Poluga može biti u savršenom stanju, izrađena od zlata čistoće 99,99%, ali ako se kovnica koja je izradila polugu ne nalazi na Good delivery popisu, možda neće biti priznata od strane otkupljivača investicijskog zlata i bit će je teže prodati po cijeni koja je blizu spot cijene zlata na globalnom tržištu.

Što je LBMA?

LBMA (London Bullion Market Association) je udruženje sudionika na londonskom tržištu investicijskih plemenitih metala (London Bullion Market), na kojem se po nekim procjenama odvija 70% svjetskog prometa zlata. Sudionici su velike svjetske investicijske banke, rafinerije i kovnice plemenitih metala te veliki distributeri investicijskog zlata i srebra. Iako se radi o udruženju sudionika na londonskom tržištu, zbog količine prometa plemenitim metalima koji se odvija u Londonu, pravila, standardi kao i cijena zlata određena na ovom tržištu su mjerilo za sve ostale aktere na tržištu investicijskih plemenitih metala u svijetu.

Good delivery specifikacije

Da bi zlatna poluga imala oznaku Good delivery, mora biti izrađena od zlata čistoće minimalno 99,5%, sadržavati 350 do 430 unci čistog zlata (10,9 do 13,4 kg) te biti dugačka 210-290 mm, široka 55-85 mm i visoka 25-45 mm. Također mora imati utisnut serijski broj, žig proizvođača, oznaku čistoće plemenitog metala te godinu proizvodnje.

Da bi srebrna poluga imala oznaku Good delivery, mora biti izrađena od srebra čistoće minimalno 99,9%, sadržavati 750 do 1.100 unci čistog srebra (23 do 34 kg) te biti dugačka 250-350 mm, široka 110-150 mm i visoka 60-100 mm. Također mora imati utisnut serijski broj, žig proizvođača, oznaku čistoće srebra te godinu proizvodnje.

Ovakvim velikim polugama najčešće trguju centralne banke koje posjeduju zlatne rezerve i ostali veliki sudionici na tržištu plemenitih metala. No rafinerije i kovnice plemenitih metala koje izrađuju takve velike poluge, također izrađuju i male poluge prikladne za male individualne investitore, koji traže sigurnost za svoj kapital.

Što je Good delivery certifikat?

Good delivery LBMA certifikat ili točnije rečeno Good delivery lista je popis kovnica koje ispunjavaju uvjete određene od strane LBMA (volumen proizvodnje, tržišnu vrijednost te tehničke uvjete za proizvodnju i provjeru kvalitete svojih poluga). Rafinerija/kovnica mora poslovati barem pet godina i vrijediti 15 milijuna GBP kako bi se mogla kvalificirati za mjesto na popisu. Kako bi se osigurala kvaliteta, LBMA kontinuirano nadzire kovnice s Good delivery popisa putem inspekcija i provjera poluga s žigom pojedine kovnice. U procesu provjere, osim LBMA zaposlenika, sudjeluju i neovisni revizori te neovisni laboratoriji koji testiraju kvalitetu proizvoda.

U trenutku pisanja teksta Good delivery LBMA certifikat za zlato posjeduje 70 kovnica zlata među kojima se nalaze Argor Heraeus, Metalor Technologies SA, Royal Canadian Mint, Perth Mint, Moscow Special Alloys Processing Plant itd.

Interesantno je da se na našim prostorima iznimno cijenjena austrijska kovnica Münze Österreich ne nalazi na Good Delivery popisu, no radi se o tome da proizvode s žigom Münze Österreich i LBMA certifikatom proizvodi švicarska kovnica Argor Heraeus, koja se nalazi na LBMA popisu.

Good delivery LBMA certifikat za srebro posjeduje 81 rafinerija/kovnica srebra a neke od njih su: Argor Heraeus, Umicore SA, Britannia Refined Metals Ltd, Japan Mint, Istanbul Gold Rafinery itd.

Ako kovnica više ne udovoljava postavljenim standardima ili odluči više ne proizvoditi Good delivery poluge zbog toga što ne želi plaćati naknadu za članstvo ili iz nekog drugog razloga, LBMA je skida s Good delivery popisa i stavlja na popis bivših proizvođača – Former List.

Zašto je važan Good delivery LBMA certifikat?

Good delivery LBMA certifikat kupcu zlatne poluge daje dodatan stupanj sigurnosti. Naime, rafinerije i kovnice plemenitih kovina koje se nalaze na LBMA popisu su pod stalnim nadzorom i u interesu im je održavati vlastiti ugled. Osim toga, važno je jednog dana poluge ili kovanice moći prodati po dobroj cijeni. Distributeri i otkupljivači zlata preferiraju otkupljivati poluge zlata i srebra izrađene od strane kovnice koje imaju Good delivery LBMA certifikat, jer za takve poluge postoji razvijeno tržište i uvijek će ih moći prodati drugim ulagačima koji kupuju investicijske poluge i kovanice.

Gdje kupiti zlatne poluge s Good delivery LBMA certifikatom?

U Hrvatskoj je Banka Zlata najpouzdaniji distributer zlatnih poluga i poluga srebra izrađenih od strane kovnica plemenitih metala koje se nalaze na Good delivery popisu. U ponudi imamo isključivo provjerene standardizirane poluge i kovanice visoke čistoće zlata, srebra, platine i paladija. Također, od naših klijenata po vrlo povoljnim uvjetima vršimo otkup investicijskog zlata i srebra s žigom kovnica s LBMA popisa.

Osim vrhunske kvalitete naših proizvoda, našim klijentima pružamo kvalitetne informacije o globalnoj gospodarskoj situaciji, očekivanom kretanju kamatnih stopa na globalnoj razini, situaciji na financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala, na temelju čega je moguće procijeniti smjer kretanja cijene u budućnosti te donijeti informiranu i pravovremenu odluku o kupnji ili prodaji investicijskog zlata i ostalih plemenitih kovina.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:09:16+02:00travanj 6th, 2018|Banka Znanja|3 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00