Inverzija krivulje prinosa – Pouzdan znak da dolazi kriza?

//Inverzija krivulje prinosa – Pouzdan znak da dolazi kriza?

Inverzija krivulje prinosa – Pouzdan znak da dolazi kriza?

Inverzija krivulje prinosa je situacija u kojoj kratkoročne kamatne stope na posjedovanje obveznica postanu više od dugoročnih. Kada su u pitanju američke državne obveznice, ali i obveznice drugih razvijenih zemalja, ta situacija se ispostavila kao pouzdana najava nadolazeće recesije u gospodarstvu.

Što je krivulja prinosa?

Kao što su kamatne stope na oročenu štednju više za duži period oročavanja, kod obveznica je pravilo da što je duži rok dospijeća, viša je kamatna stopa koju će dobiti kupci obveznica. Razlog je logičan – ako će netko blokirati svoj novac u štednji ili obveznici na duži vremenski period (npr. 10 godina), zahtijevat će veću nagradu (višu kamatnu) nego za kratkoročno ulaganje od nekoliko mjeseci. Ako se usporede kamatne stope na državne obveznice iste države, ali s različitim rokovima dospijeća, dobije se karakteristična krivulja.

Slika 1: Normalna krivulja prinosa

Povremeno se dogodi situacija da se kratkoročne kamatne stope izjednače s dugoročnim (ravna krivulja prinosa), a ponekad čak dođe do situacije u kojoj kratkoročne kamatne stope postanu više od dugoročnih (invertirana krivulja prinosa).

Slika 2: Normalna, ravna i invertirana krivulja prinosa

Što uzrokuje inverziju?

Do inverzije dolazi zbog očekivanja investitora na financijskim tržištima o nadolazećim gospodarskim problemima. Investitori znaju da u krizama tradicionalno dolazi do pada kamatnih stopa, stoga odmah kupuju dugoročne obveznice kako bi ih dobili po sadašnjim dobrim kamatnim stopama. To dovodi do rasta cijena dugoročnih obveznica te do pada kamatnih stopa na njih. Očekivana kriza također dovodi do manjeg interesa za posjedovanjem kratkoročnih obveznica, jer nakon njihovog dospijeća investitori neće moći dobiti nove obveznice po dobrim kamatnim stopama. To dovodi do pada njihovih cijena, tj. rasta kamatnih stopa na njih. Kad opisani procesi dovedu do toga da kratkoročne kamatne stope postanu više od dugoročnih, nastala je inverzija krivulje prinosa.

Što inverzija krivulje prinosa znači?

Povijest je pokazala da je inverzija krivulje prinosa na američkim obveznicama poprilično pouzdan pokazatelj da uskoro dolazi do recesije. U posljednjih sedam situacija u kojoj su kamatne stope na dvogodišnje državne obveznice postale više od kamatnih stopa na desetogodišnje obveznice, svaki puta je u roku godinu do dvije došlo do recesije. 

Slika 3: Posljednje tri inverzije krivulje prinosa i recesije u SAD-u

Investitorima na financijskim tržištima je to važno zato što na početku recesije dolazi do velikog pada cijena dionica na burzama. U takvim situacijama pada i vrijednost udjela u dioničkim investicijskim fondovima, stoga je inverzija krivulje prinosa signal da je vrijeme za prodaju dionica i udjela u fondovima i ulaganje u zlato. Naime, cijena zlata u pravilu raste kada cijene dionica na američkom tržištu padaju.

Budući da američki dionički indeksi rastu već 9,5 godina, a cijena zlata je u padajućem trendu zadnjih nekoliko godina, nadolazeća inverzija krivulja prinosa (do koje bi po nekim procjenama moglo doći početkom iduće godine) ukazuje da je trenutno dobro vrijeme za ulaganje u zlatne poluge. Investicijsko zlato svojim vlasnicima u recesijama osigurava neovisnost o stabilnosti banaka ili države, a u pravilu donosi i iznadprosječno visoki prinos. Na početku posljednje recesije cijena zlata je u samo tri godine porasla više od 100%, a ovisno o intenzitetu iduće krize, to bi se moglo ponoviti.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-02-13T14:48:04+02:00rujan 19th, 2018|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00