03.09.2020.

Tijekom 2020. godine mnogo se pisalo o ulaganju u plemenite metale, a najviše je pozornosti u medijima dobilo investicijsko zlato koje je najpopularniji oblik ulaganja u metale. To i ne čudi, s obzirom da je cijena zlata od početka godine narasla za više od 30%, što je ulagačima donijelo znatnu zaradu u kratkom roku.

Međutim, svatko tko se razumije u ulaganje u plemenite metale zna da zlato nije jedini metal u kojega se isplati ulagati. Najpopularnija alternativa zlatu nedvojbeno je investicijsko srebro koje također bilježi uzlazni trend u 2020. godini i privlači sve veći broj ulagača. Razlog tomu sličan je kao i kod zlata – nadolazeća recesija pobudila je strahove kod investitora koji se sve više okreću ulaganjima koja su se kroz povijest pokazala najsigurnijima u doba krize – srebru i zlatu.

Kretanje cijene srebra

Cijena srebra ove se godine značajno mijenjala. Cijena jedne unce srebra početkom je godine iznosila 18 dolara, da bi u ožujku pala na rekordno niskih 12 dolara, što je bio rezultat velike rasprodaje uzrokovane potražnjom za likvidnosti velikih investitora. Sve manje povjerenje u fiat novac, poglavito američki dolar, cijenu je srebra zatim poguralo prema višim razinama, tako da je ona u kolovozu dosegla 28 dolara po unci. Cijena je zatim ostala stabilna na razini između 26 i 28 dolara po unci na kojoj se nalazi i danas.

Slika 1: kretanje cijene unce srebra u dolarima u zadnjih 6 mjeseci, izvor: silverprice.org

Rast cijene srebra ove je godine investitorima stoga već donio značajan prinos, ali činjenica da se nalazimo tek na početku krize i da je cijena još uvijek daleko od razine koju je dosegla za vrijeme prošle krize upućuje na to da rastu cijene nije kraj. Podsjetimo, 2011. godine cijena srebra dosegla je gotovo 50 dolara po unci, tako da još uvijek postoji ogroman potencijal za rast cijene srebra u nadolazećem periodu.

Predviđanja za budućnost

Veliki investitori sve više ulažu u srebro, štiteći se time od očekivanih negativnih posljedica masovnog pumpanja novca u svjetsko gospodarstvo. To potvrđuje i činjenica da je ove godine u srebro uloženo više novca u nego ukupno u proteklih sedam godina, prenosi Kryptoszene. Ukoliko se ovaj trend nastavi, to bi gotovo sigurno značilo nastavak rasta cijene uzrokovanog povećanom potražnjom.

Predviđanja svjetskih financijskih kuća izrazito su pozitivna, što se tiče cijene srebra. Naime, Bank of America predviđa rast potražnje za srebrom od čak 90% u narednih 15 godina, što bi moglo utjecati na rast cijene u trenutnom kriznom periodu. Jedan od bitnih faktora koji utječu na potražnju za srebrom je sve veće korištenje srebrnih materijala u industriji. Proizvodi poput solarnih panela sadrže značajne količine srebra, pa bijeli metal, za razliku od zlata, može očekivati rast cijene i zbog toga.

Što se tiče same cijene srebra u bližoj budućnosti, analitičari Goldman Sachsa predviđaju kako bi već sljedeće godine ona trebala iznositi oko 40 dolara po unci, a iz francuskog bankovnog diva BNP Paribasa poručuju kako će srebro u narednom periodu zabilježiti bolje povrate na ulaganja od zlata.

Kako ulagati u srebro?

Zbog svega navedenog, ne čudi da potražnja za srebrom raste iz dana u dan. Za razliku od velikih investitora koji preferiraju ETF fondove i dionice rudarskih kompanija, manji investitori i štediše preferiraju ulaganje u srebro u fizičkom obliku, tj. u srebrnjake i srebrne poluge. Trend povećane potražnje za polugama i kovanicama od srebra zabilježen je i u Hrvatskoj te prati trend povećane potražnje za zlatom. 

Najpopularnije poluge su one od jednog kilograma, ali postoje i kovanice s istom masom. Uz njih, investitori se također često odlučuju za kupnju Bečkog filharmoničara od jedne unce koji je najpoznatiji srebrnjak u ovom dijelu Europe. 

Ukoliko vas zanima investiranje u srebro, cjelokupnu ponudu investicijskog srebra u obliku poluga i srebrnjaka možete pronaći OVDJE.

Autor:

BankaZlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!