Zlato – Jedina sigurna mirovina?

//Zlato – Jedina sigurna mirovina?

Zlato – Jedina sigurna mirovina?

Mirovinski sustavi u cijelom Zapadnom svijetu, a pogotovo Hrvatskoj, su neodrživi. Zbog niskog nataliteta raste broj penzionera koji dolaze na svakog zaposlenog građanina pojedine zemlje. Uz to, životni vijek ljudi se polagano produžuje, što je još jedan faktor koji utječe na rast odljeva novca iz mirovinskog sustava. Po nekim prognozama 2050. godine u Italiji će biti više penzionera nego radnika. Hrvatska će u istu situaciju doći još prije. U nastavku pročitajte što to znači za visinu mirovina.

Izvor: www.ssa.gov

Kako bi se spriječio potpuni kolaps mirovinskog sustava, gotovo sve zemlje postepeno podižu dobnu granicu za odlazak u penziju. U nastavku se nalazi procjena životne dobi u kojoj se odlazi u penziju, koja bi bila potrebna da se zadrži odnos zaposlenih i umirovljenika kakav je bio u 2015. godini.

Izvor: yaleglobal.yale.edu

Zemlje poput Hrvatske imaju još jedan problem – masovno odseljavanje mladog stanovništva u bogatije zemlje, što mirovinski sustav čini još manje održivim.

Sve je to već danas dovelo do situacije u kojoj na jednog umirovljenika dolazi samo 1,16 radnika, što je po mnogim stručnjacima za mirovinske sustave ne može funkcionirati. Jedini razlog zbog kojeg funkcionira je financijska akrobacija države pri kojoj se u mirovinski sustav ubacuje novac koji je trebao i mogao biti potrošen za druge svrhe ili je nastao zaduživanjem.

Dug države je već sad prevelik, što znači da financiranje mirovina kroz zaduživanje kad tad više neće biti moguće. U Hrvatskoj je već bilo pokušaja nacionalizacije drugog mirovinskog sustava kako bi se pokrpale proračunske rupe. Do sad to političarima nije uspjelo, no samo je pitanje vremena kad će doći do novog pokušaja “krađe” novca građana koji se nalazi u drugom mirovinskom stupu.

Dugoročno državi ne preostaje ništa drugo nego smanjivati penzije vlastitim penzionerima. To se može napraviti direktno – spuštanjem visine mirovina za određeni postotak ili indirektno, držanjem visine penzija na istoj razini u situaciji u kojoj inflacija smanjuje kupovnu moć novca. Republika Hrvatska je već danas pribjegla tom rješenju što je dovelo do toga da prosječni hrvatski penzioner ne može preživjeti od svoje penzije za koju je desetljećima uplaćivao u mirovinski fond.

Na temelju svega navedenog, suludo je očekivati da će današnja generacija jednog dana moći ugodno živjeti od vlastite penzije. Svatko tko želi dostojanstvenu starost, mora si je sam osigurati ulaganjem viška novca u nešto što može očuvati kupovnu moć ili je čak povećati.

Klasična oročena štednja vjerojatno neće biti dobra investicija idućih desetljeća. Naime, da bi se sanirale posljedice financijske krize koja je počela 2008. godine, sve razvijene zemlje su se upustile u masovno zaduživanje i ubrizgavanje nevjerojatnih količina novog novca u vlastite financijske sustave, što će kad tad dovesti do povećane stope inflacije. Pri tome će novac na štednji ubrzano gubiti vrijednost.

Vjerojatno najbolji način za zaštitu kapitala od inflacije je ulaganje u investicijske plemenite metale, a pogotovo u zlatne poluge ili kovanice poput austrijskih dukata, jer zlato se već tisućama godina dokazuje kao najbolji način čuvanja vrijednosti. U posljednjih 20 godina, prosječni godišnji porast cijene zlata iznosio je približno 7%, što je osjetno više nego realna kamatna stopa koju se može dobiti u banci.

Dakle, onaj tko si želi osigurati sigurnu penziju i neovisnost od neodrživog mirovinskog sustava, to može postići ulaganjem dijela raspoloživog novca u investicijsko zlato u obliku malih poluga koje će do odlaska u penziju vjerojatno vrijediti višestruko više nego danas. Već spomenuti austrijski zlatni dukati Franjo Josip ili investicijsko srebro u obliku srebrnih poluga podjednako su dobra investicija.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:44:48+02:00studeni 26th, 2017|Banka Znanja|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00