Ponovno počinje faza negativne korelacije između kamatnih stopa i cijene zlata?

//Ponovno počinje faza negativne korelacije između kamatnih stopa i cijene zlata?

Ponovno počinje faza negativne korelacije između kamatnih stopa i cijene zlata?

Iako se trgovinski rat između SAD-a i Kine zaoštrava, a ostavka britanske premijerke May dodatno povećava rizik razlaza Ujedinjenog Kraljevstva s EU bez ikakvog trgovinskog sporazuma, investitori na financijskim tržištima do prije par dana naizgled uopće nisu bili zabrinuti. To se može vidjeti po cijeni zlata, koja je polagano padala još od sredine veljače ove godine. Neaktivnost na tržištu zlata je frustrirala analitičare i investitore jer bi žuti plemeniti metal trebao dobivati na vrijednosti u nesigurnim vremenima.

No prije nekoliko dana je napokon došlo do značajnijeg pomaka cijene zlata, a pomak se dogodio u isto vrijeme kad su kamatne stope na državne obveznice razvijenih zemalja značajno pale.

Slika 1:  Cijena zlata po unci u USD u posljednja dva mjeseca

Izvor: www.tradingeconomics.com

 

Slika 2: Prinos na desetogodišnje državne obveznice SAD-a (u %)

Izvor: www.tradingeconomics.com

Ova korelacija ukazuje na to da su investitori na financijskim tržištima postali nezadovoljni odnosom nagrade i rizika kod obveznica. Globalni politički i ekonomski rizici rastu, a državne obveznice donose sve manji prinos. Neke čak donose negativan prinos, što znači da onaj tko kapital uloži u desetogodišnje državne obveznice Švicarske, Njemačke, Japana ili Nizozemske, ne samo da neće dobiti nikakvu kamatu, nego će jednog dana dobiti nazad manje nego je uložio, što je apsurdno.

 

Slika 3: Godišnji prinos na desetogodišnje državne obveznice

Izvor: www.tradingeconomics.com

U takvoj situaciji dio investitora je kapital odlučio uložiti u zlato, koje pruža neovisnost o mogućnosti pojedinih država da vraćaju nagomilane dugove. Upravo taj novi interes ulagača dovodi do porasta cijene zlata. Izraženo u eurima, cijena zlata je sada vrlo blizu najviše razine dosegnute ove godine te približno 17% iznad najniže cijene dosegnute tijekom 2018. godine.

Ako se kamatne stope zadrže na trenutni razinama ili dodatno padnu, za očekivati je daljnji porast cijene zlata.

Rizici koji mogu dovesti do tog scenarija vezani su za Brexit (dogovoreni datum napuštanja EU od strane Ujedinjenog Kraljevstva sve je bliže, a rješenja i dalje nema na vidiku), trgovinski rat SAD-a s praktički cijelim svijetom, slabljenje velikih stranaka u važnim članicama EU, preveliki deficit u talijanskom budžetu koji može dovesti do novih napetosti u uniji itd. Svi ti događaji i procesi će biti u fokusu sudionika na financijskim tržištima još barem nekoliko mjeseci, stoga bi se cijena zlata (najsigurnijem financijskim utočištem u nesigurnim vremenima) trebala i dalje kretati u suprotnom smjeru od kamatnih stopa na državne obveznice razvijenih zemalja.

Visinu kamatnih stopa na pojedine obveznice moguće je u realnom vremenu pratiti na ovoj stranici, a cijene pojedinih zlatnih poluga nalaze se u sekciji Cijena zlatnih poluga na našoj stranici.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-06-04T15:26:13+02:00lipanj 4th, 2019|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00