Zlato, kao jedan od najskupljih materijala na svijetu, često se koristi kao simbol luksuza i bogatstva. Bogati ljudi tijekom povijesti, uključujući kraljeve i careve, obožavali su biti okruženi predmetima izrađenim od ove plemenite kovine. Fascinacija ovim metalom preživjela je do danas, a kreativnost pri izradi vrijednih predmeta veća je nego ikad. U nastavku pogledajte popis neobičnih predmeta izrađenih od zlata:

1.  Zlatni džepni sat

Naručen od strane bankara Henry Gravesa koji se s prijateljem James Packardom natjecao u tome tko će imati neobičniji sat. Sat je izrađen od 18-karatnog zlata i vrijedi 11 milijuna USD.

2. Zlatna Wc školja

neobicni predmeti od zlata zlatna wc skoljka

Ova neobična WC školjka nalazi se u Hong Kongu i nikad nije korištena. Cijela školjka, okolni zidovi, pa čak i Wc papir su izrađeni od 24- karatnog zlata. Vrijednost cijelog seta predmeta je viša od 2,5 milijuna USD.

3. Zlatni iPhone

iPhone je simbol životnog stila uspješnih ljudi, ali ekstremno bogatim ljudima to nije dovoljno. Neki su spremni za smartphone obložen čistim zlatom platiti čak 15 milijuna dolara.

4. Zlatni roštilj

BeefEater, australski proizvođač opreme za roštilj, za sajam kućne opreme jedne je godine odlučio napraviti roštilj od čistog zlata. Pri izradi zlatnog roštilja potrošeno je zlata u vrijednosti 150.000 dolara.

5. Zlatna majica

Datta Phuge, indijski investitor u zlato, dio kapitala je odlučio uložiti u majicu izrađenu od čistog zlata. Majica teži više od 3 kg i vrijedi 240.000 USD. U rijetkim prilikama u kojima je nosi, g. Phuge je obavezno u pratnji tjelohranitelja.

6. Zlatnik težak jednu tonu

Australska talionica zlata u Perthu je 2012. godine izradila zlatnik težak 1 tonu. S jedne strane je lik britanske kraljice Elizabeth II (jer je Australija dio britanskog Commonwealtha), a s druge strane je lik klokana, nacionalnog simbola Australije. Zlatnik ima nominalnu vrijednost od 1 milijun AUD, ali realna vrijednost mu je približno 50 milijuna australskih dolara.

7. Zlatni Lamborgini

Skupi automobili su zaštitni znak bogataša diljem svijeta, no najbogatijima među njima to nije dovoljno. Zbog toga su proizvođači luksuznih automobila odlučili napraviti modele svojih jurilica od čistog zlata. Zlatni Lamborgini vrijedi 7,8 milijuna USD, a pri njegovoj izradi su osim zlata korišteni i platina i dijamanti.

8. Zlatna statua Bude

Izrađen od 5,5 tona čistog zlata, statua zlatnog Bude je najveća statua izrađena od zlata na svijetu. Nalazi se u Bankoku, a izrađena je u 13. Ili 14. stoljeću.

9. Zlatna faraonska maska

Maska egipatskog faraona Tutankamona je vjerojatno, uz piramide, najpoznatiji simbol drevnog Egipta. Izrađena je od 10,23 kg zlata visoke čistoće i stara je 3.250 godina.

10. Zlatni hram

U južnoj Indiji, točnije u kompleksu Sripuram, nalazi se hram pokriven s 1,5 tona čistog zlata. Svaki ukras je ručno izrađen i ima priču povezanu s drevnim tekstovima Vedama.

Autor:

BankaZlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!