10.08.2020.

Cijene plemenitih metala u posljednje vrijeme kreću se na vrlo visokim razinama, što je direktna posljedica povećanja potražnje za zlatom i srebrom koje je nastalo uslijed velikih ekonomskih nestabilnosti u svijetu. U trenutku pisanja ovog članka cijena zlata izražena u američkim dolarima iznosi $2050 po unci, što je najviša cijena u povijesti. Cijena srebra iznosi 28 dolara po unci, što predstavlja najvišu cijenu u posljednjih osam godina.

Unatoč povijesno visokim razinama cijena, brojni analitičari očekuju nastavak rasta cijene u narednom periodu, što bi značilo da je i dalje odlično vrijeme za ulaganje u plemenite metale kao što su investicijsko zlato i srebro. Michael Jalonen, analitičar poznate investicijske kuće Bank of America zadužen za investicijske metale, iznio je svoja predviđanja vezana uz buduća kretanja cijena plemenitih metala. 

Cijena zlata – $3000 za jednu uncu?

Prvotna prognoza prosječne cijene zlata u 2021. godini koju je izdala Bank of America ranije ove godine iznosila je 2012 dolara po unci, dok sad ta prognoza iznosi 2159 dolara. Ovaj porast ukazuje na to da se očekuje daljnji rast cijene i u 2020. godini, koja je u svojoj prvoj polovici bila izrazito povoljna za sve koji su uložili u investicijsko zlato. 

 

Slika 1: kretanje cijene unce zlata u dolarima kroz zadnjih godinu dana, izvor: goldprice.org

Što se tiče dugoročnih prognoza, Jalonen predviđa da bi cijena unce zlata u sljedećih 18 mjeseci mogla dosegnuti nevjerojatnu razinu od čak 3000 dolara po unci. Razloge za tako veliki skok cijene kojeg mnogi predviđaju, analitičari poput Jalonena vide u više faktora.  Najbitniji od njih su povećana potražnja uslijed ekonomske krize, prevelika rizičnost ulaganja u druge oblike imovine te zaštita od moguće inflacije koja bi mogla nastati uslijed ogromnih programa kvantitativnog popuštanja koji se događaju u SAD-u.

Ukoliko bi se ova predviđanja pokazala istinitima, to bi značilo da je i dalje izrazito isplativo ulagati u investicijsko zlato, iako je njegova cijena na povijesnom vrhuncu. 

Cijena srebra prati cijenu zlata

Poznato je da je cijena srebra povezana s cijenom zlata, pa se često događa da kretanje cijene srebra s određenim vremenskim odmakom prati kretanje cijene zlata. Takva situacija odvija se i ove godine; početkom godine cijena zlata počela je naglo rasti, dok je cijena srebra mirovala sve do sredine godine, kad je i ona počela rasti, prateći cijenu zlata.

Slika 2: kretanje cijene unce srebra u dolarima kroz zadnjih godinu dana, izvor: silverprice.org

Iako je cijena srebra na relativno visokih 28 dolara po unci, ona je još uvijek daleko od vrhunca kojeg je dosegla za vrijeme prošle ekonomske krize kad je iznosila više od 45 dolara po unci. 

Predviđanja Bank of America za srebro slična su kao i za zlato: očekuje se daljnji rast cijene u narednom periodu. Konkretno, Jalonen predviđa prosječnu cijenu u 2021. na oko 30 dolara (prethodna prognoza je bila 21 dolar, što je već nadmašeno u ovoj godini), dok u roku od 18 mjeseci očekuje da će cijena ovog plemenitog metala dosegnuti čak 50 dolara po unci, što bi predstavljalo najvišu cijenu u povijesti.

Kako iskoristiti rast cijena plemenitih metala?

Mnogi investitori i štediše pokušavaju iskoristiti ovaj rast cijena plemenitih metala tako što svoja ulaganja plasiraju u njih. Najveći razlog tome je to što je poznato da cijena zlata (a posljedično i srebra) raste za vrijeme ekonomskih kriza. Pogledamo li prošlu krizu, možemo vidjeti da je cijena zlata u samo nekoliko godina narasla za više od 200%! Mnogi očekuju sličan scenarij i u ovoj krizi, a budući da se nalazimo tek na početku nove krize, logično je očekivati da će cijena zlata nastaviti rasti u narednom periodu.

Postoji više načina ulaganja u plemenite metale, ali onaj najisplativiji i najpopularniji je ulaganje u fizičko zlato ili srebro, tj. kupnja zlatnih ili srebrnih poluga ili kovanica. Ovaj način ulaganja investitoru daje potpunu kontrolu nad vlastitom imovinom koja je ujedno izrazito jednostavna za skladištiti i vrlo likvidna, budući da je potražnja za polugama uvijek prisutna. 

Ne čudi stoga da potražnja za polugama i kovanicama od plemenitih metala raste u svijetu, ali i u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Ekonomske krize posebno su opasne za štediše koji svoju štednju drže u oblicima imovine čija vrijednost može značajno pasti za vrijeme krize, kao što su nekretnine, dionice ili čak gotovina. Investicijsko zlato u prošloj se krizi pokazalo kao najbolji oblik zaštite vrijednosti imovine, a nema razloga vjerovati da se isti scenarij neće ponoviti i u ovoj krizi.

Autor:

BankaZlata.com

Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!