Odnos cijene zlata i srebra na najvišoj razini od 1993. godine

//Odnos cijene zlata i srebra na najvišoj razini od 1993. godine

Odnos cijene zlata i srebra na najvišoj razini od 1993. godine

Zlato trenutno vrijedi 88 puta više od srebra. Odnos cijene dva plemenita metala u korist zlata je najviši u posljednjih 26 godina te vrlo blizu najviše razine u posljednjih 100 godina.

Slika 1: Odnos cijene zlata i srebra

Što je dovelo do sadašnje situacije?

Razloga je više. Prvi je fokusiranje centralnih banaka isključivo na zlato. Naime, danas više niti jedna centralna banka na svijetu nema strateške zalihe srebra dok mnoge posjeduju značajne količine zlata. U posljednjih godinu dana je nekoliko centralnih banaka počelo povećavati vlastite zlatne rezerve što je doprinijelo rastu cijene zlata, dok je cijena srebra bila prepuštena drugim faktorima.

Drugi razlog su porezi u Europskoj uniji. Naime, u EU kao velikom i iznimno bogatom tržištu samo je investicijsko zlato oslobođeno svih poreza, dok srebro podliježe PDV-u. Zbog toga mnogi europski investitori u plemenite metale izbjegavaju kupnju srebra i drže se zlata.

Treći razlog je korelacija cijene zlata i srebra. Cijena srebra u pravilu prati cijenu zlata s tim da zbog manje veličine tržišta srebra cijena tog metala ima veće amplitude kretanja od cijene zlata. Budući da su od početka godine ekonomski podaci o stanju američkog gospodartva bili bolji od očekivanja, investitori su zaključili da kamatne stope neće padati još neko vrijeme. Zbog toga su investitori i dalje ostali fokusirani na obveznice i dionice, a dio ih je odlučio prodati zlato. Pad cijene zlata u posljednjim mjesecima srušio je i cijenu srebra, s tim da je cijena srebra (-11%) tradicionalno pala više od cijene zlata (-5%).

Hoće li se trend uskoro okrenuti?

Većina investitora u plemenite metale se slaže da bi u jako dugom roku (idućih nekoliko desetljeća) cijena srebra trebala porasti više od cijene zlata. Razlog je veća industrijska potražnja za srebrom nego za zlatom. Približno 50% srebra koje se izrudari svake godine potroši se u elektroničkoj i medicinskoj opremi, energetici i sl., dok je količina zlata koja se troši u slične svrhe samo 10% godišnje proizvodnje. To znači da gotovo sve zlato koje se iskopa i rafinira ostaje u obliku poluga, kovanica i nakita za recikliranje i daljnju upotrebu. Na temelju toga je trenutna količina srebra dostupna čovječanstvu za trenutnu preradu i korištenje manje od količine zlata, no zlato je 88 puta skuplje.

Prije ili kasnije će većina rasopoživih zaliha srebra dostupnih po trenutnoj cijeni biti potrošena i oni koji budu htjeli srebro će ga morati platiti osjetno skuplje. Pri tome bi cijena srebra trebala porasti više od cijene zlata, stoga je realno za očekivati da će se odnos cijene dva plemenita metala početi vraćati prema povijesnom prosjeku, a to znači da bi u idućih nekoliko desetljeća ulaganje u srebro trebalo biti isplativije od ulaganja u zlato.

U trenutku pisanja teksta Banka Zlata ima popust na određene srebrnjake. Trenutnu cijenu po komadu pogledajte na ovoj stranici.

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-05-30T00:14:52+02:00svibanj 28th, 2019|Novosti|0 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00