Otkup zlata po najvišim cijenama u Hrvatskoj!

Budući da se burzovna cijena zlata svakodnevno mijenja, kontaktirajte nas da biste saznali trenutnu cijenu otkupa.

Bez skrivenih troškova!

Isplata na licu mjesta!

Kako i gdje prodati lom zlato?

Za sve one koji se nalaze u Zagrebu ili u okolici Zagreba, ovo je najpraktičnija opcija za otkup zlata.

Sve što trebate napraviti je nazvati nas i najaviti vaš dolazak.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU – Otkup se radi u poslovnoj zgradi, a ne u maloj radnji na prometnoj ulici s velikim natpisima OTKUP ZLATA. Jednom kada uđete u tu radnju svi znaju da kada izlazite iz nje imate veću količinu novca kod sebe! Dolaskom kod nas, nitko ne zna gdje ste išli i u koji ured u poslovnoj zgradi i samim time ste se zaštitili od moguće pljačke.

Ovaj način preferira većina naših klijenata ne samo zbog jednostavnosti i brzine, nego i zbog daleko većih otkupnih cijena zlata koje nudimo naspram vaših lokalnih otkupljivača. Isplata se vrši na dan zaprimanja pošiljke (više o različitim načinima isplate pročitajte u daljnjem tekstu ”Način isplate”).

Cijeli proces, od slanja zlata do uplate sredstava, u prosjeku traje 24 do 48 sati.

Proces otvaranja pošiljke, vaganja i testiranja čistoće zlata se snima. U sljedećem koraku vas kontaktira djelatnik Banke Zlata i nakon što se složite s otkupnom cijenom, slijedi isplata sredstava.

Sve što trebate napraviti je sljedeće:

 1. Najavite nam vašu pošiljku putem kontakt forme ili putem telefona.
 2. Upakirajte vaše investicijsko ili lom zlato u kovertu ili kutiju zajedno s potrebnom dokumentacijom. Kod investicijskog zlata pripazite da se njegovo originalno pakiranje ne ošteti.
 3. Otiđite do najbližeg ureda Pošte i ispunite Paket24 Potvrdu o primitku. Obavezno upišite vrijednost pošiljke (predlažemo da uvijek stavite veći iznos od vaše procijenjene vrijednosti zlata koje šaljete) i pošaljite paket na adresu:
  SAIVA d.o.o.
  Savska cesta 41/13
  10000 Zagreb
  Telefon: 098/888-154

DOKUMENTACIJA
Kako bismo od vas uredno mogli otkupiti zlato, potrebno je da nam pošaljete sljedeće dokumente:
– Presliku osobne iskaznice
– Potvrdu vlasništva bankovnog računa gdje se vidi IBAN (samo ukoliko ide isplata na bankovni račun)
Vlasništvo bankovnog računa može se dokazati bilo kojim dokumentom gdje se vidi vaše ime i prezime te IBAN, npr.:
         – preslika izvatka s bankovnog računa (pokriti transakcije i iznose)
         – preslika bankovne kartice (na prednjoj strani pokriti prvih 12 znamenki od 16-znamenkastog broja i datum isteka, a na zadnjoj
pokriti CVV broj).

PRAĆENJE POŠILJKE
Vašu pošiljku možete pratiti pomoću aplikacije za praćenje pošiljke Hrvatske Pošte.

.

Način isplate

Ako se radi o otkupu zlata ukupne vrijednosti većoj od 30.000 kuna, potrebno je najaviti dolazak minimalno 4 sata unaprijed zbog sigurnosnih razloga.

Ako se otkup zlata radi u našem uredu, isplatu sredstava ćemo obaviti pred klijentom, a ako se otkup vrši putem pošte, isplata ide najkasnije jedan sat nakon testiranja robe. Imajte na umu da uplatu možemo izvršiti tek kada imamo sve potrebne dokumente (kopija osobne iskaznice i potvrda o vlasništvu nad bankovnim računom).

Ako ste nam lom zlato ili zlatnike na otkup poslali putem pošte, ali ne želite uplatu na bankovni račun, postoji mogućnost da novac u gotovini podignete u bilo kojem uredu Hrvatske Pošte. Novac se šalje putem Poštanske Uputnice i moguće ga je podignuti već 15 minuta nakon naše obavijesti o slanju novca.

Napomena: Naknada za slanje novca poštanskom uputnicom iznosi 3,75% na iznos uplate. Najmanji iznos naknade je 9 kuna.

.

Pošaljite nam upit

Imate zlatnik, a ne znate o kojem se zlatniku radi ili želite dogovoriti termin za otkup zlata? To možete putem donje kontakt forme.

Isto nas možete kontaktirati putem emaila otkup@bankazlata.com ili nas nazovite na 098/888 154.

  Slika proizvoda:
  Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

  Investicijsko zlato – cijene

  Slika Ime proizvoda Cijena prodaje Cijena otkupa
  Mali dukat Franc Jozef – Jednostruki dukat 1.473,00 Kn 1.351,00 Kn
  Veliki dukat Franc Jozef – Četverostruki dukat 5.858,00 Kn 5.409,00 Kn
  100g zlata | Argor-Heraeus 40.537,00 Kn 39.477,00 Kn
  1 unca zlata – Bečki filharmoničar 12.792,00 Kn 12.340,00 Kn

  Što trebate znati o otkupu zlata u obliku nakita?

  Ako vas zanima otkup zlata ili prodaja lom zlata i srebra, ovdje ćete saznati važne informacije koje mogu pomoći u dobivanju bolje cijene za vaš plemeniti metal. Za početak razjasnimo što je zapravo lom zlata i srebra. Lom zlata i srebra podrazumijeva sve što u sebi sadrži zlato ili srebro, ali više nije za uporabu. Oštećenje, prljavština ili potpuni lom ne igraju važnu ulogu u konačnoj cijeni otkupa zlata i srebra. Jedino što je važno jest da se plemeniti metal može taljenjem izdvojiti, kako bi se dobilo čisto zlato ili srebro.

  Stari nakit, zubne pločice, mostovi, krunice, elektronički otpad, najčešći su oblik lom zlata, no budući da u ukupnim količinama prodaje zlata nakit zauzima najveći udio, u nastavku teksta će najviše biti govora upravo o prodaji starog ili oštećenog nakita.

  Najčišće zlato koje se može dobiti je 99,99% čistoće, označava se oznakom 9999, a poznato je i pod nazivom 24 karatno zlato. No većina zlata koju možete kupiti kod zlatara je pomiješana s drugim metalima kao što su nikl, bakar, srebro, platina i paladij, čime se dobiva zlato manje čistoće, ali i takozvano obojeno zlato, od kojeg je najpoznatije bijelo zlato. U donjoj tablici pogledajte koliko zlata sadrže najčešće verzije nakita od žute plemenite kovine.

  Karat Oznaka na zlatu Postotak zlata
  12K 500 50%
  14K 585 58,5%
  18K 750 75%
  21K 900 90%
  24K 999 99,9%

  Kako bismo još detaljnije pojasnili kako najbolje izračunati koliko ćete novca dobiti pri otkupu lom zlata ili srebra prikazat ćemo sljedeći primjer:

  Imate zlatnu ogrlicu tešku 100 grama na kojoj stoji oznaka 14k ili 585 i želite je prodati. Izračun otkupne cijene izgledao bi ovako:

  14 / 24 = 0.583

  0.583 x 100 grama = 58,3 grama  

  To znači da vaša ogrlica od 100 grama sadrži 58,3 grama čistog zlata. Sada na našim stranicama pogledajte kolika je trenutna spot cijena zlata po gramu i pomnožite je s 58,3 grama. Ako je trenutna cijena po gramu 35€, zlato u vašoj ogrlici vrijedi:

  58,3g x 35€ = 2040,50€

  Iako mi dajemo daleko najbolje cijene za otkup lom zlata za razliku od zlatara ili drugih specijaliziranih otkupljivača plemenitih metala, to neće biti iznos koji ćete dobiti za vašu ogrlicu. Nakon što ste dobili spot vrijednost vašeg zlata, morate odbiti troškove taljenja, rafiniranja, obrade metala, kao i ostale operativne troškove, a koji najčešće iznose 8-10% vrijednosti zlata. Pretpostavimo da su troškovi rafiniranja 8%, i umanjimo prethodno dobivenu vrijednost  za taj postotak:

  2040,50€ x 0,92 = 1877,26€

  Kao završni korak, u cijenu koju je realno očekivati pri prodaji zlata morate uračunati ukupne troškove otkupljivača zlata. Iako se na početku ne čini da ih ima mnogo, zapravo postoje dosta veliki skriveni troškovi kao što su rizik otkupa, trošak provjere, držanja, čuvanja i transporta, troškovi ureda i ostali popratni troškovi. Realno je očekivati da ćete za svoje zlato dobiti od 75% do 85% iznosa od 1877,26€, dobivenog u prethodnom koraku.

  1877,26€ x 0,8 = 1501,81€

  Sada ste dobili referentnu cijenu od približno 1500€, ispod koje ne biste trebali prodati vaše lom zlato ili srebro. Sve što dobijete iznad ove cijene, možete smatrati dodatnom zaradom.

  Ako želite izračunati cijenu vašeg lom zlata, a znate samo spot cijenu zlata po troy unci, sve što trebate napraviti je tu cijenu podijeliti s 31,10 i dobit ćete cijenu zlata po gramu. Na našim stranicama u svakom trenutku možete provjeriti cijenu zlata u dolarima i u eurima za uncu, kao i za gram zlata.

  Kako se provjerava kvaliteta zlata?

  Pri otkupu zlata, otkupljivač će napraviti jednostavan test i točno odrediti postotak žutog plemenitog metala. Provjera se radi uz pomoć kiselina. Otkupljivač jednostavno zagrebe zlatni predmet na kamen da bi ostavio nekoliko crta. Potom na svaku crticu stavi po nekoliko različitih kapi kiseline za provjeru čistoće. Ako se ispod kiseline ne vidi zlatni trag, to znači da je čistoća niža od one za koju je kiselina deklarirana, a ako se zlatni trag na kamenu vidi, to znači da predmet sadržava minimalni deklarirani postotak zlata na bočici kiseline.

  Pretpostavimo da otkupljivač zagrebe po kamenu lančić iz gornjeg primjera i napravi pet zlatnih crtica, te na svaku crticu izlije po jednu kap različitih kiselina kojima se provjerava 10 karatno, 14 karatno, 18 karatno, 22 karatno ili 24 karatno zlato i u konačnici se crtica vidi na kiselinama od 10 i 14 karta, ali ne na 18, 22 i 24 karatnoj kiselini. To znači da se radi o minimalno 14 karatnom zlatu.

  Deblje predmete otkupljivač će htjeti prerezati da bi dobio precizniju sliku o čistoći zlata i to nije ništa neobično. Ako i na odrezanom dijelu test na kamenu pokaže iste rezultate, imate gotovo sigurnu informaciju o čistoći i vrijednosti zlata u nakitu. Oštećenje i nečistoća na površini ne bi trebalo negativno utjecati na cijenu lom zlata. 

  Za provjeru čistoće i vrijednosti lom srebra, platine ili paladija, proces je potpuno isti. Pozlaćeni nakit nije pravo zlato i ne bi trebao imati nikakve oznake na sebi, no ako ipak ima neke od oznaka, test kiselinom će vrlo brzo i precizno pokazati o kojem se postotku zlata radi.

  Otkup zlata u obliku poluga

  Kada je u pitanju otkup zlata u obliku poluga i kovanica, testovi kiselinama su rijetko potrebni. Naime, investicijski plemeniti metali se najčešće sastoje od 24 karatne plemenite kovine, koja se efikasno može provjeriti uređajima koji ultrazvukom i magnetizmom u nekoliko sekundi provjere radi li se o pravom zlatu i srebru. Osim toga, gotovo svi proizvođači standardiziranih poluga i kovanica članovi su LBMA – udruženja sudionika londonskog tržišta zlata, koje provodi rigorozne kontrole nad svim proizvođačima kojima garantira za kvalitetu proizvoda svojih članova. Upravo zbog toga se pri prodaji takvog zlata redovito postiže mnogo bolja cijena nego pri prodaji lom zlata. Razlika između kupovne i prodajne cijene investicijskog zlata najčešće nije veća od nekoliko posto, a dugoročno se dokazala kao iznimno pouzdan i isplativ način štednje. Mnogi stručnjaci zlato smatraju najsigurnijim načinom ulaganja novca.

  Ako želite saznati više o veličinama, čistoći i prednostima kupnje investicijskog zlata, pogledajte ovu stranicu.

  Autor:

  BankaZlata.com

  Napomene:

  1. Svaka referenca na ovoj stranici na “Banku Zlata” odnosi se na tvrtku Saiva d.o.o.
  2. Tekstovi na BankaZlata.com služe isključivo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima i tržištima plemenitih metala te ih ne treba smatrati investicijskim savjetom.