Otkup zlata – Sve što morate znati o prodaji zlata!

//Otkup zlata – Sve što morate znati o prodaji zlata!

Otkup zlata – Sve što morate znati o prodaji zlata!

Najpovoljnije cijene otkupa lom zlata u Hrvatskoj!

Zlato

Cijena po gramu

14 karata
585/1000

155 kuna

18 karata
750/1000

195 kuna

20 karata
833/1000

220 kuna

21 karat
900/1000

240 kuna

22 karata
916/1000

245 kuna

23 karata
986/1000

260 kuna

24 karata
999/1000

270 kuna

Ostalo investicijsko zlato
(pronađite vaš proizvod na našoj stranici i u opisu proizvoda se nalazi aktualna otkupna cijena)

Kliknite ovdje!

Ako niste pronašli zlatnik ili pokugu koju želite prodati na našim stranicama, pošaljite nam upit pomoću donjeg kontakt formulara ili nas nazovite na 01/3000 783.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Ako vas zanima otkup zlata ili prodaja lom zlata i srebra, ovdje ćete saznati važne informacije koje mogu pomoći u dobivanju bolje cijene za vaš plemeniti metal. Za početak razjasnimo što je zapravo lom zlata i srebra. Lom zlata i srebra podrazumijeva sve što u sebi sadrži zlato ili srebro, ali više nije za uporabu. Oštećenje, prljavština ili potpuni lom ne igraju važnu ulogu u konačnoj cijeni otkupa zlata i srebra. Jedino što je važno jest da se plemeniti metal može taljenjem izdvojiti, kako bi se dobilo čisto zlato ili srebro. Ako posjedujete investicijsko zlato u obliku poluga ili kovanica i želite saznati po kojim uvjetima ga možete prodati, pogledajte našu stranicu za otkup investicijskog zlata.

Stari nakit, zubne pločice, mostovi, krunice, elektronički otpad, najčešći su oblik lom zlata, no budući da u ukupnim količinama prodaje zlata nakit zauzima najveći udio, u nastavku teksta će najviše biti govora upravo o prodaji starog ili oštećenog nakita.

Što trebate znati pri prodaji zlatnog nakita?

Najčišće zlato koje se može dobiti je 99,99% čistoće, označava se oznakom 9999, a poznato je i pod nazivom 24 karatno zlato. No većina zlata koju možete kupiti kod zlatara je pomiješana s drugim metalima kao što su nikl, bakar, srebro, platina i paladij, čime se dobiva zlato manje čistoće, ali i takozvano obojeno zlato, od kojeg je najpoznatije bijelo zlato. U donjoj tablici pogledajte koliko zlata sadrže najčešće verzije nakita od žute plemenite kovine.

Karat Oznaka na zlatu Postotak zlata
24K 999 99,9%
22K 915 91,65%
18K 750 75%
14K 585 58,3%
12K 500 50%

Kako bismo još detaljnije pojasnili kako najbolje izračunati koliko ćete novca dobiti pri otkupu lom zlata ili srebra prikazat ćemo sljedeći primjer:

Imate zlatnu ogrlicu tešku 100 grama na kojoj stoji oznaka 14k ili 585 i želite je prodati. Izračun otkupne cijene izgledao bi ovako:

14 / 24 = 0.583

0.583 x 100 grama = 58,3 grama  

To znači da vaša ogrlica od 100 grama sadrži 58,3 grama čistog zlata. Sada na našim stranicama pogledajte kolika je trenutna spot cijena zlata po gramu i pomnožite je s 58,3 grama. Ako je trenutna cijena po gramu 35€, zlato u vašoj ogrlici vrijedi:

58,3g x 35€ = 2040,50€

Iako mi dajemo daleko najbolje cijene za otkup lom zlata za razliku od zlatara ili drugih specijaliziranih otkupljivača plemenitih metala, to neće biti iznos koji ćete dobiti za vašu ogrlicu. Nakon što ste dobili spot vrijednost vašeg zlata, morate odbiti troškove taljenja, rafiniranja, obrade metala, kao i ostale operativne troškove, a koji najčešće iznose 8-10% vrijednosti zlata. Pretpostavimo da su troškovi rafiniranja 8%, i umanjimo prethodno dobivenu vrijednost  za taj postotak:

2040,50€ x 0,92 = 1877,26€

Kao završni korak, u cijenu koju je realno očekivati pri prodaji zlata morate uračunati ukupne troškove otkupljivača zlata. Iako se na početku ne čini da ih ima mnogo, zapravo postoje dosta veliki skriveni troškovi kao što su rizik otkupa, trošak provjere, držanja, čuvanja i transporta, troškovi ureda i ostali popratni troškovi. Realno je očekivati da ćete za svoje zlato dobiti od 75% do 85% iznosa od 1877,26€, dobivenog u prethodnom koraku.

1877,26€ x 0,8 = 1501,81€

Sada ste dobili referentnu cijenu od približno 1500€, ispod koje ne biste trebali prodati vaše lom zlato ili srebro. Sve što dobijete iznad ove cijene, možete smatrati dodatnom zaradom.

Ako želite izračunati cijenu vašeg lom zlata, a znate samo spot cijenu zlata po troy unci, sve što trebate napraviti je tu cijenu podijeliti s 31,10 i dobit ćete cijenu zlata po gramu. Na našim stranicama u svakom trenutku možete provjeriti cijenu zlata u dolarima i u eurima za uncu, kao i za gram zlata.

Kako se provjerava kvaliteta zlata?

Pri otkupu zlata, otkupljivač će napraviti jednostavan test i točno odrediti postotak žutog plemenitog metala. Provjera se radi uz pomoć kiselina. Otkupljivač jednostavno zagrebe zlatni predmet na kamen da bi ostavio nekoliko crta. Potom na svaku crticu stavi po nekoliko različitih kapi kiseline za provjeru čistoće. Ako se ispod kiseline ne vidi zlatni trag, to znači da je čistoća niža od one za koju je kiselina deklarirana, a ako se zlatni trag na kamenu vidi, to znači da predmet sadržava minimalni deklarirani postotak zlata na bočici kiseline.

Pretpostavimo da otkupljivač zagrebe po kamenu lančić iz gornjeg primjera i napravi pet zlatnih crtica, te na svaku crticu izlije po jednu kap različitih kiselina kojima se provjerava 10 karatno, 14 karatno, 18 karatno, 22 karatno ili 24 karatno zlato i u konačnici se crtica vidi na kiselinama od 10 i 14 karta, ali ne na 18, 22 i 24 karatnoj kiselini. To znači da se radi o minimalno 14 karatnom zlatu.

Deblje predmete otkupljivač će htjeti prerezati da bi dobio precizniju sliku o čistoći zlata i to nije ništa neobično. Ako i na odrezanom dijelu test na kamenu pokaže iste rezultate, imate gotovo sigurnu informaciju o čistoći i vrijednosti zlata u nakitu. Oštećenje i nečistoća na površini ne bi trebalo negativno utjecati na cijenu lom zlata. 

Za provjeru čistoće i vrijednosti lom srebra, platine ili paladija, proces je potpuno isti. Pozlaćeni nakit nije pravo zlato i ne bi trebao imati nikakve oznake na sebi, no ako ipak ima neke od oznaka, test kiselinom će vrlo brzo i precizno pokazati o kojem se postotku zlata radi.

Otkup ili prodaja investicijskog zlata

Kada je u pitanju otkup zlata u obliku poluga i kovanica, testovi kiselinama su rijetko potrebni. Naime, investicijski plemeniti metali se najčešće sastoje od 24 karatne plemenite kovine, koja se efikasno može provjeriti uređajima koji ultrazvukom i magnetizmom u nekoliko sekundi provjere radi li se o pravom zlatu i srebru. Osim toga, gotovo svi proizvođači standardiziranih poluga i kovanica članovi su LBMA – udruženja sudionika londonskog tržišta zlata, koje provodi rigorozne kontrole nad svim proizvođačima kojima garantira za kvalitetu proizvoda svojih članova. Upravo zbog toga se pri prodaji takvog zlata redovito postiže mnogo bolja cijena nego pri prodaji lom zlata. Razlika između kupovne i prodajne cijene investicijskog zlata najčešće nije veća od nekoliko posto, a dugoročno se dokazala kao iznimno pouzdan i isplativ način štednje. Mnogi stručnjaci zlato smatraju najsigurnijim načinom ulaganja novca.

Ako želite saznati više o veličinama, čistoći i prednostima kupnje investicijskog zlata, pogledajte ovu stranicu.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-07-31T09:44:21+02:00studeni 28th, 2017|Uncategorized|1 komentar

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00