Čistoća

Lom zlato po gramu

Zlatnici i poluge po gramu

 
14 karata (585) 170 kuna  
18 karata (750) 210 kuna  
20 karata (833) 235 kuna  
21 karat (900) 250 kuna do 270 kuna
22 karata (916) 255 kuna do 285 kuna
23 karata (986) 280 kuna do 315 kuna
24 karata (999) 305 kuna do 385 kuna

UPOZORENJE – nemojte prodavati investicijske zlatnike i Good Delivery poluge kao lom zlato!

Ostale cijene zlatnika i zlatnih poluga

 

 

Ako ne znate o kojem se zlatniku radi, možete ga uslikati i poslati nam sliku na email otkup@bankazlata.com pa ćemo vam reći koja je otkupna cijena zlatnika. Za sva dodatna pitanja o otkupu lom zlata, otkupu dukata ili ostalih zlatnika te za dogovaranje sastanka na kojem bismo napravili besplatnu procjenu vašeg zlata, slobodno nas nazovite na 01/3000 783.

 

Što trebate znati pri prodaji zlatnog nakita?

Ako vas zanima otkup zlata ili prodaja lom zlata i srebra, ovdje ćete saznati važne informacije koje mogu pomoći u dobivanju bolje cijene za vaš plemeniti metal. Za početak razjasnimo što je zapravo lom zlata i srebra. Lom zlata i srebra podrazumijeva sve što u sebi sadrži zlato ili srebro, ali više nije za uporabu. Oštećenje, prljavština ili potpuni lom ne igraju važnu ulogu u konačnoj cijeni otkupa zlata i srebra. Jedino što je važno jest da se plemeniti metal može taljenjem izdvojiti, kako bi se dobilo čisto zlato ili srebro.

Stari nakit, zubne pločice, mostovi, krunice, elektronički otpad, najčešći su oblik lom zlata, no budući da u ukupnim količinama prodaje zlata nakit zauzima najveći udio, u nastavku teksta će najviše biti govora upravo o prodaji starog ili oštećenog nakita.

Najčišće zlato koje se može dobiti je 99,99% čistoće, označava se oznakom 9999, a poznato je i pod nazivom 24 karatno zlato. No većina zlata koju možete kupiti kod zlatara je pomiješana s drugim metalima kao što su nikl, bakar, srebro, platina i paladij, čime se dobiva zlato manje čistoće, ali i takozvano obojeno zlato, od kojeg je najpoznatije bijelo zlato. U donjoj tablici pogledajte koliko zlata sadrže najčešće verzije nakita od žute plemenite kovine.

Karat Oznaka na zlatu Postotak zlata
12K 500 50%
14K 585 58,5%
18K 750 75%
21K 900 90%
24K 999 99,9%

Kako bismo još detaljnije pojasnili kako najbolje izračunati koliko ćete novca dobiti pri otkupu lom zlata ili srebra prikazat ćemo sljedeći primjer:

Imate zlatnu ogrlicu tešku 100 grama na kojoj stoji oznaka 14k ili 585 i želite je prodati. Izračun otkupne cijene izgledao bi ovako:

14 / 24 = 0.583

0.583 x 100 grama = 58,3 grama  

To znači da vaša ogrlica od 100 grama sadrži 58,3 grama čistog zlata. Sada na našim stranicama pogledajte kolika je trenutna spot cijena zlata po gramu i pomnožite je s 58,3 grama. Ako je trenutna cijena po gramu 35€, zlato u vašoj ogrlici vrijedi:

58,3g x 35€ = 2040,50€

Iako mi dajemo daleko najbolje cijene za otkup lom zlata za razliku od zlatara ili drugih specijaliziranih otkupljivača plemenitih metala, to neće biti iznos koji ćete dobiti za vašu ogrlicu. Nakon što ste dobili spot vrijednost vašeg zlata, morate odbiti troškove taljenja, rafiniranja, obrade metala, kao i ostale operativne troškove, a koji najčešće iznose 8-10% vrijednosti zlata. Pretpostavimo da su troškovi rafiniranja 8%, i umanjimo prethodno dobivenu vrijednost  za taj postotak:

2040,50€ x 0,92 = 1877,26€

Kao završni korak, u cijenu koju je realno očekivati pri prodaji zlata morate uračunati ukupne troškove otkupljivača zlata. Iako se na početku ne čini da ih ima mnogo, zapravo postoje dosta veliki skriveni troškovi kao što su rizik otkupa, trošak provjere, držanja, čuvanja i transporta, troškovi ureda i ostali popratni troškovi. Realno je očekivati da ćete za svoje zlato dobiti od 75% do 85% iznosa od 1877,26€, dobivenog u prethodnom koraku.

1877,26€ x 0,8 = 1501,81€

Sada ste dobili referentnu cijenu od približno 1500€, ispod koje ne biste trebali prodati vaše lom zlato ili srebro. Sve što dobijete iznad ove cijene, možete smatrati dodatnom zaradom.

Ako želite izračunati cijenu vašeg lom zlata, a znate samo spot cijenu zlata po troy unci, sve što trebate napraviti je tu cijenu podijeliti s 31,10 i dobit ćete cijenu zlata po gramu. Na našim stranicama u svakom trenutku možete provjeriti cijenu zlata u dolarima i u eurima za uncu, kao i za gram zlata.

Kako se provjerava kvaliteta zlata?

Pri otkupu zlata, otkupljivač će napraviti jednostavan test i točno odrediti postotak žutog plemenitog metala. Provjera se radi uz pomoć kiselina. Otkupljivač jednostavno zagrebe zlatni predmet na kamen da bi ostavio nekoliko crta. Potom na svaku crticu stavi po nekoliko različitih kapi kiseline za provjeru čistoće. Ako se ispod kiseline ne vidi zlatni trag, to znači da je čistoća niža od one za koju je kiselina deklarirana, a ako se zlatni trag na kamenu vidi, to znači da predmet sadržava minimalni deklarirani postotak zlata na bočici kiseline.

Pretpostavimo da otkupljivač zagrebe po kamenu lančić iz gornjeg primjera i napravi pet zlatnih crtica, te na svaku crticu izlije po jednu kap različitih kiselina kojima se provjerava 10 karatno, 14 karatno, 18 karatno, 22 karatno ili 24 karatno zlato i u konačnici se crtica vidi na kiselinama od 10 i 14 karta, ali ne na 18, 22 i 24 karatnoj kiselini. To znači da se radi o minimalno 14 karatnom zlatu.

Deblje predmete otkupljivač će htjeti prerezati da bi dobio precizniju sliku o čistoći zlata i to nije ništa neobično. Ako i na odrezanom dijelu test na kamenu pokaže iste rezultate, imate gotovo sigurnu informaciju o čistoći i vrijednosti zlata u nakitu. Oštećenje i nečistoća na površini ne bi trebalo negativno utjecati na cijenu lom zlata. 

Za provjeru čistoće i vrijednosti lom srebra, platine ili paladija, proces je potpuno isti. Pozlaćeni nakit nije pravo zlato i ne bi trebao imati nikakve oznake na sebi, no ako ipak ima neke od oznaka, test kiselinom će vrlo brzo i precizno pokazati o kojem se postotku zlata radi.

Otkup ili prodaja investicijskog zlata

Kada je u pitanju otkup zlata u obliku poluga i kovanica, testovi kiselinama su rijetko potrebni. Naime, investicijski plemeniti metali se najčešće sastoje od 24 karatne plemenite kovine, koja se efikasno može provjeriti uređajima koji ultrazvukom i magnetizmom u nekoliko sekundi provjere radi li se o pravom zlatu i srebru. Osim toga, gotovo svi proizvođači standardiziranih poluga i kovanica članovi su LBMA – udruženja sudionika londonskog tržišta zlata, koje provodi rigorozne kontrole nad svim proizvođačima kojima garantira za kvalitetu proizvoda svojih članova. Upravo zbog toga se pri prodaji takvog zlata redovito postiže mnogo bolja cijena nego pri prodaji lom zlata. Razlika između kupovne i prodajne cijene investicijskog zlata najčešće nije veća od nekoliko posto, a dugoročno se dokazala kao iznimno pouzdan i isplativ način štednje. Mnogi stručnjaci zlato smatraju najsigurnijim načinom ulaganja novca.

Ako želite saznati više o veličinama, čistoći i prednostima kupnje investicijskog zlata, pogledajte ovu stranicu.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!