Koji su plemeniti metali najbolji za investiranje?

//Koji su plemeniti metali najbolji za investiranje?

Koji su plemeniti metali najbolji za investiranje?

Kada su u pitanju investicijski plemeniti metali, najčešće se govori isključivo o zlatu. Zlato je služilo kao novac tisućama godina i još uvijek je u svim dijelovima svijeta poznato kao dobra dugoročna investicija i pouzdan način čuvanja vrijednosti. U posljednjoj financijskoj krizi, zbog nepovjerenja u mogućnost centralnih banaka i država da stabiliziraju uzdrmana financijska tržišta te rizika od bankrota banaka, mnogi investitori su se po prvi put odlučili na kupnju zlata. Velika potražnja je dovela do naglog skoka cijene zlata, što je privlačilo još više investitora koji su dodatno dizali cijenu pri čemu je cijena zlata dosegnula rekordno visoku razinu.

No osim zlata postoje i drugi plemeniti metali kao što su srebro, paladij i platina u koje se može investirati. Neki smatraju da ostali plemeniti metali možda čak imaju veći potencijal za rast cijene nego zlato.

Plemeniti metali u industriji

Naime, 90% izvađenog zlata se koristi za izradu nakita i zlatnih poluga, dok se samo 10% koristi u industriji. To znači da je velika većina zlata ikad iskopana i rafinirana i dalje u optjecaju. Kada su u pitanju srebro i platina, više od polovine ukupne godišnje proizvodnje se iskoristi u industriji, približno trećina se iskoristi za izradu nakita, dok se samo 10% iskoristi za izradu poluga i služi za investicijske svrhe. Paladij se koristi isključivo u industriji i gotovo da nije prepoznat kao dobra investicija. Čak 75% ukupne godišnje proizvodnje paladija iskoristi se za proizvodnju katalizatora koji se ugrađuju u ispušne sustave motornih vozila. Platina se također koristi za katalizatore, ali ima visoku primjenu i u medicini, kemijskoj industriji i elektronici (npr. tvrdi diskovi i LCD ekrani).

Velika industrijska primjena srebra, platine i paladija je dovela do situacije u kojoj je ukupna količina zaliha ovih plemenitih metala neusporedivo manja od količine zaliha zlata koje postoje na globalnoj razini. No ipak, cijena im je niža od cijena zlata, što je po mnogim investitorima nelogično.

Osim veće realne potražnje, koja je mnogo stabilnija od špekulativne potražnje za zlatom, platina i paladij imaju još jednu prednost u odnosu na zlato. Od ukupne svjetske proizvodnje platine, čak 70% dolazi iz Južnoafričke Republike, u kojoj se rudari sve češće odlučuju na štrajkove zbog loših plaća i radnih uvjeta, što često zaustavlja proizvodnju i uzrokuje rast troškova proizvodnje koji će se prije ili kasnije odraziti i na cijenu platine na globalnom tržištu. Kada je u pitanju paladij, približno 40% proizvodnje dolazi iz Južnoafričke Republike, a dodatnih 40% iz Rusije, koja radi političkih napetosti sa Zapadom može ili smanjiti izvoz ovog metala ili radi sankcija može biti prisiljena smanjiti izvoz i ulaganje u nove rudnike. To bi dovelo do nagle nestašice ove kovine na Zapadu i do naglog skoka cijene. Naime, automobilskoj industriji paladij predstavlja vjerojatno zanemariv udio u ukupnom trošku poslovanja, stoga ne bi bio problem platiti ga nekoliko puta skuplje kako bi se proizvodnja automobila nastavila.

Kamatne stope

Još jedan bitan faktor kojeg treba uzeti u obzir su kamatne stope. Naime, kada su kamatne stope visoke, investitori imaju tendenciju kapital prebacivati u oročenu štednju ili državne obveznice, investicije koje nose kamatu. Budući da su kamatne stope još uvijek niže od povijesnog prosjeka i sa sadašnje razine realno je očekivati porast, interes za posjedovanjem zlata bi idućih godina mogao rasti sporije nego u vrijeme zadnje recesije. Zbog toga, moguće je da će u idućim godinama potražnja za zlatom sporo rasti, dok će realna potražnja od strane industrije za platinom i paladijem vjerojatno stabilno rasti.

Dio analitičara i investitora u srebro, platinu i paladij smatraju da zbog svih gore navedenih razloga, upravo ti plemeniti metali dugoročno imaju veći potencijal za rast nego cijena zlata.

Porez na plemenite metale

Drugi pak smatraju da porezna politika nekih zemalja na svijetu ide u prilog zlatu. Naime, u Europskoj uniji, koja je zbog razvijenih financijskih tržišta i visoke kupovne moći stanovništva vrlo bitno tržište za plemenite metale, na ulaganje u investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga ili kovanica nema poreza, dok je pri kupnji ostalih plemenitih metala (srebra, platine, paladija itd.) potrebno platiti PDV. U pojedinim zemljama članicama porezna stopa iznosi preko 20%, stoga se u trenutku kupnje ostalih plemenitih metala automatski smanjuje eventualni prinos na ulaganje. Upravo zbog toga, mnogi individualni investitori u plemenite kovine odlučuju se isključivo za kupnju zlata.

Hoće li investicijsko srebro, platina i paladij dugoročno biti isplativije ulaganje od zlata zbog veće potražnje od strane industrije, ili će pak zbog većeg interesa individualnih investitora zlato potvrditi svoj status najbolje dugoročne investicije, teško je reći. No bez obzira koji plemeniti metal odabrali, investitori u poluge svih navedenih kovina će dugoročno gotovo sigurno proći bolje od onih koji vjeruju u papirne valute i oročenu štednju. Globalna prezaduženost se može riješiti samo na dva načina – bankrotima država i financijskih institucija, pri čemu postoji mogućnost potpunog gubitka štednje u bankama ili visokom inflacijom, pri čemu papirni novac postepeno gubi vrijednost. Plemeniti metali se ne mogu stvoriti iz ničega, stoga će oni trajno zadržati svoju vrijednost.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:10:39+02:00veljača 18th, 2018|Banka Znanja|6 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00