Poljska i Mađarska počele masovno kupovati zlato

//Poljska i Mađarska počele masovno kupovati zlato

Poljska i Mađarska počele masovno kupovati zlato

Poznato je da zemlje poput SAD-a, Njemačke i Švicarske posjeduju ogromne zalihe zlata koje služi za dugotrajnu zaštitu bogatstva tih zemalja. Sile poput Kine i Rusije do nedavno nisu imale rezerve niti približno velike kao bogate i razvijene zemlje, no posljednjih godina ubrzano povećavaju zlatne rezerve kako bi smanjile ovisnost o američkom dolaru. Zlato kupuju i centralne banke mnogih drugih zemalja, a posljednjih godina osim spomenutih zemalja značajnije količine kupovale su Indija, Meksiko, Turska i Kazahstan. Ove godine su im se odlučile pridružiti Poljska i Meksiko.

O kojim se količinama radi?

Mađarska je odlučila udeseterostručiti svoje zlatne rezerve sa 3,1 tone na 31 tonu plemenitog metala, a tolika količina zlata trenutno vrijedi više od milijardu dolara.

Poljska je ove godine kupila samo 10 tona zlata, no radi se o prvoj kupnji nakon 20 godina, što može značiti da će centralna banka redovito kupovati manje količine zlata u idućim godinama.

Zbog veličine i ekonomske snage, Rusija si može priuštiti više zlata, a tijekom ove godine svaki mjesec je u prosjeku kupovala 20 tona zlata te sada službeno posjeduje približno 2.000 tona u obliku poluga.

Analitičari procjenjuju da će sve centralne banke na svijetu ove godine ukupno kupiti 450 tona zlata, što će biti prvi godišnji porast nakon 2013. godine.

Što to znači?

Masovna kupnja zlata može ukazivati na dolazak krize. Naime, u krizama raste rizik propasti banaka i bankrota država, stoga je mudrije kapital držati u zlatu koje se može čuvati u vlastitoj zemlji nego u stranim državnim obveznicama. Mađari su to potvrdili i javno obznanili da će osim kupnje novog zlata, postojeće rezerve premjestiti iz Londona u Budimpeštu zbog “zabrinutosti za financijsku stabilnost”. Mađarska središnja banka je tome pridodala da “zlato još uvijek smatra jednim od najsigurnijih sredstava na svijetu”.

Kupnja zlata također znači da sve više centralnih banaka smatra da je zlato trenutno jeftino. U suprotnom ga ne bi kupovale, zar ne?

Može li pojedinac kupovati zlatne poluge?

Zlatne poluge koje je moguće vidjeti u državnim trezorima teže 400 unci (približno 12,4 kg) i trenutno svaka vrijedi 3,1 milijun kuna, zbog čega nisu prikladne za male ulagače. Na sreću, mnoge kovnice zlata su u posljednjih nekoliko godina počele proizvoditi male zlatne poluge, od onih od samo 1 ili 2 grama koje su prikladne za poklon za vjenčanje ili krštenje, do onih od 500 ili 1000 grama, prikladnih za zaštitu životne ušteđevine. Sve poluge se rade od zlata čistoće 99,99%, što znači da su u Hrvatskoj i EU kategorizirane kao investicijsko zlato i ne podliježu niti PDV-u niti porezu na kapitalnu dobit. Cijene pojedinih poluga pogledajte na našem popisu zlatnih poluga koje imamo u ponudi.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-16T10:36:17+02:00studeni 11th, 2018|Novosti|0 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00