Recesija može biti dobra prilika za zaradu!

//Recesija može biti dobra prilika za zaradu!

Recesija može biti dobra prilika za zaradu!

Od početka financijske krize 2008. godine, koja je bila najteža gospodarska kriza još od Velike depresije 80-ak godina ranije, recesija je pojam s iznimno negativnim konotacijama i za veliku većinu ljudi vrlo nepoželjna situacija. No postoje načini za zaštitu vlastitog kapitala u recesijama, a mudrim ulaganjem se u takvoj situaciji čak može ostvariti profit.

Što je recesija?

Službeno, recesija je situacija u kojoj BDP nekog gospodarstva pada dva kvartala zaredom. Radi se o normalnom procesu unutar ekonomskog ciklusa, u kojem nakon nekoliko godina gospodarskog rasta dođe do privremenog pada. U posljednjih stotinjak godina u SAD-u je bilo 14 recesija, koje su u prosjeku trajale nešto više od godinu dana i pojavljivale se u prosjeku svakih pet godina.

Što se događa s kamatnim stopama u recesijama?

Budući da u recesijama dolazi do pada investicija, potrošnje u gospodarstvu i prihoda državnog proračuna te rasta stope nezaposlenosti, država pokušava napraviti sve što je moguće da potakne gospodarski rast, investicije i otvaranje radnih mjesta. Jedna od najvažnijih mjera kojima se to pokušava postići je spuštanje kamatnih stopa. Naime, rušenje kamatnih stopa dovodi do većeg interesa firmi i građana za zaduživanje po povoljnim uvjetima. Firme na taj način dolaze do kapitala potrebnog za gradnju novih proizvodnih pogona i sl., a građani se uz niže kamatne stope češće odlučuju za podizanje stambenih i sličnih kredita. Veći interes za kupnju nekretnina dovodi i do potrebe za gradnjom novih stambenih objekata, na temelju čega građevinski sektor lakše prebrodi recesiju. Da bi se u nove nekretnine moglo useliti, potreban je i namještaj, bijela tehnika, televizori i sl, na temelju čega profitiraju i ostale gospodarske grane, kao i državni proračun.

Namjerno rušenje kamatnih stopa u recesijama je dobro za one koji su zaduženi ili se planiraju zadužiti, ali nije dobro za one koji životnu ušteđevinu drže na štednji. U krizama dolazi do pada kamatnih stopa na štednju, što znači da se štednja manje isplati nego u dobrim ekonomskim vremenima. Zbog financijske krize spomenute na početku teksta, kamatne stope u većem dijelu razvijenog svijeta pale su praktički na nulu, što se nikada u povijesti nije dogodilo.

Što se događa na financijskim tržištima?

Zbog straha od pada prihoda, profitabilnosti i visine dividendi koje pojedine kompanije isplaćuju, na dioničkim burzama dolazi do pada cijena dionica. Među investitorima u pravilu na početku recesije nastane panika na temelju koje dolazi i do rasprodaje dionica dobrih kompanija, na čije poslovanje recesija nije značajno utjecala. U prosjeku, cijena dionica u tipičnoj recesiji padne za nekoliko desetaka posto. Značajni pad cijena dionica dovodi i do pada vrijednosti udjela u dioničkim i mješovitim investicijskim fondovima, zbog čega i ta investicijska klasa u recesijama postaje ulaganje koje svojim investitorima najčešće donosi gubitak kapitala.

Zašto cijena zlata raste u recesiji?

U situaciji u kojoj nije mudro kapital držati u dionicama ili investicijskim fondovima, a raste rizik od bankrota banaka, profesionalnim investitorima, ali i običnim građanima ne preostaje ništa drugo nego okrenuti se najsigurnijem mogućem ulaganju – zlatu. Investiranje u zlato se već tisućama godina dokazuje kao najsigurnije moguće ulaganje. Vrijednost ovog plemenitog metala ostala je stabilna kroz sve gospodarske i financijske krize, ratove i raspade carstava, a razlog za to je prirodna rijetkost ovog metala. Naime, za razliku od papirnog novca koji može biti štampan u neograničenim iznosima, količina ovog metala na raspolaganju čovječanstvu se relativno sporo povećava, zbog čega je i vrijednost zlata stabilna.

Kada na početku recesije dođe do masovnog interesa za ulaganje u zlato, također dolazi i do velikog porasta cijene ovog metala. Npr. od početka 2007. godine, kada se već moglo naslutiti da dolazi do krize, do sredine 2011. godine, cijena zlata je porasla s približno 600$ na 1900$, što je porast veći od 200% u samo nekoliko godina. Sličan scenarij će se gotovo sigurno ponoviti i na početku iduće recesije, koja će prije ili kasnije ponovno zadesiti Europu. Zbog toga, mudri investitori na prvi znak gospodarskog usporavanja kupuju zlatne poluge, koje im garantiraju sigurnost i neovisnost o stabilnosti banaka, ali i značajnu zaradu kad recesija počne.

Ako želite saznati trenutne cijene poluga zlata ili zlatnih kovanica, pogledajte našu ponudu investicijskog zlata.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-02-21T13:46:39+02:00lipanj 26th, 2018|Banka Znanja|4 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00