Špekulanti se po prvi puta u povijesti klade na pad cijene zlata!?

//Špekulanti se po prvi puta u povijesti klade na pad cijene zlata!?

Špekulanti se po prvi puta u povijesti klade na pad cijene zlata!?

Osim za potrebe osiguranja od pada cijene zlata, financijske izvedenice na zlato mogu služiti i za špekulaciju, tj. ostvarivanje profita pri ulaganju u zlato. Iako nije moguće sa stopostotnom sigurnošću znati što radi svaki špekulant na svijetu, postoji vrlo jednostavan način za saznati što rade veliki špekulanti na američkom tržištu budućnosnica (futuresa) i opcija, koje je pojedinačno gledajući najveće tržište takvog tipa na svijetu. Radi se o redovitom tjednom izvješću koje javnosti besplatno daje američka Komisija za nadzor trgovanja robnim budućnosnicama – Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Izvješće se zove “COT report”, a svrha njegova objavljivanja je postizanje što veće transparentnosti na tržištu. Veliki špekulanti, kao i svi ostali sudionici na tržištu, komisiji prijavljuju svoje aktivnosti, a komisija zbroji ukupne vrijednosti prodajnih i kupovnih pozicija, rasporedi ih po kategorijama sudionika i objavljuje svakog petka.

U izvješćima koja su objavljenja u posljednjih nekoliko tjedana može se uočiti nešto vrlo neuobičajeno. Špekulanti, dakle oni sudionici na tržištu koji kupuju ili prodaju ugovore vezane za cijenu zlata s ciljem ostvarivanja profita, očekuju pad cijene zlata po prvi put otkako su se ti podaci počeli objavljivati sada već davne 2006. godine. To se može zaključiti iz ukupne vrijednosti kupovnih i prodajnih pozicija koje su prijavljene kao špekulacija. Po posljednjem izvješću, špekulanti trenutno drže kupovnih ugovora na zlato u vrijednosti 21,4 milijarde dolara, dok je vrijednost prodajnih špekulativnih pozicija 25,5 milijardi američkih dolara. To znači da je više špekulativnog novca uloženo u pad cijene zlata, nego je uloženo u rast.

Slika 1: Ukupna vrijednost špekulativnih pozicija na zlatu iz COT izvješća

Špekulacija zlato

Izvor: www.investing.com

Zašto špekulanti prodaju zlato?

Razlog ove neuobičajene situacije je vjerojatno povezan s kamatnim stopama na američke državne obveznice. Naime, nakon gotovo cijelog desetljeća ekstremno niskih kamatnih stopa koje su Federalne rezerve namjerno držale blizu nule, počeo je ciklus podizanja kamatnih stopa. Prinos na desetogodišnje državne obveznice SAD-a trenutno iznosi 2,90% godišnje, a na toj je razini posljednji put bio 2012. godine.

Špekulanti očito smatraju da će se nastaviti niz pozitivnih vijesti o stanju američkog gospodarstva, na temelju čega će i kamatne stope rasti. U takvoj situaciji, u kojoj vjerojatnost bankrota banaka i/ili država nije visoka, tradicionalno dolazi do pada interesa za kupnju zlata – metala koji se oduvijek dokazuje kao najsigurnija investicija u krizama. S obzirom na manji obujam kupnje zlata i određenu količinu zlata koju postojeći vlasnici zlatnih poluga žele prodati, dolazi do pada cijene koji traje već mjesecima. No to ne znači da će se trenutni trend nastaviti.

Kako protumačiti trenutnu situaciju?

Možda na prvi pogled može zvučati nelogično, ali upravo očekivanje špekulanata o padu cijene zlata može na kraju dovesti do naglog rasta cijene žute plemenite kovine. Naime, da bi se zatvorile trenutne prodajne pozicije, špekulanti će kad tad morati kupiti budućnosnice na zlato, a takva kupnja će također doprinijeti rastu cijene zlata na globalnom tržištu. Samo da bi se situacija vratila na nulu (jednak broj kupovnih i prodajnih špekulativnih pozicija), trebat će kupiti zlata u vrijednosti 4 milijarde dolara. Budući da cijena zlata već stoljećima ima dugoročnu tendenciju rasta, većina špekulanata tradicionalno je držala značajne količine kupovnih pozicija. Tijekom financijske krize, dok je bila neizvjesna sudbina Grčke, ali i cijele eurozone te tijekom 2016. godine, kada su investitori na financijskim tržištima shvatili da bi nepredvidivi Donald Trump mogao postati američki predsjednik, često se znalo dogoditi da je vrijednost kupovnih špekulativnih pozicija premašivala vrijednost prodajnih pozicija za čak 25 milijardi dolara!

Ako bi se procjene sve većeg broj ekonomista i analitičara o dolasku iduće recesije u 2019. ili 2020. godini ispostavile točnima, špekulativni interes za kupnjom zlata bi se naglo vratio. Vjerojatno bi došlo do kupnje fizičkih zlatnih poluga i ugovora vezanih uz zlato u vrijednosti nekoliko desetaka milijardi dolara, što bi dovelo do naglog skoka cijene zlata.

Dakle, sadašnja situacija je na neki način neprirodna. Nakon što špekulanti počnu zatvarati prodajne pozicije, vjerojatno će doći do laganog porasta cijene plemenitih metala, a kada počne rasti vjerojatnost početka iduće krize (koja će prije ili kasnije nužno doći), vjerojatno će doći do značajnog porasta cijene. Zbog toga, sada je možda dobar trenutak za ulaganje u zlato jer bi to trebalo donijeti profit kada cijena zlata počne rasti zbog nesigurnosti za vrijeme nadolazeće krize.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-16T10:28:46+02:00rujan 7th, 2018|Analize|1 komentar

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00