Što je uzrok naglog rasta cijene zlata?

//Što je uzrok naglog rasta cijene zlata?

Što je uzrok naglog rasta cijene zlata?

Cijena zlata posljednjih tjedana naglo raste. Vrijednost jedne unce žutog plemenitog metala je u samo mjesec dana porasla sa 1145,00 na 1235,00 eura (porast od 7,8%). Ako se usporedi cijena zlata danas i primjerice prošlog ljeta u isto vrijeme, postotni porast iznosi 15,2%. Radi se o prinosu o kakvom štediše u bankama posljednjih godina mogu samo sanjati.

Zašto cijena raste?

Kao i kod porasta vrijednosti svake druge imovine, do rasta cijene zlata doveo je povećan interes za kupnju ovog plemenitog metala. No, što je dovelo do rasta interesa kupaca?

Najvažniji razlog je zaokret u monetarnoj politici svih najvažnijih centralnih banaka na svijetu. Naime, stopa inflacije u SAD-u, Europi, Japanu, Kini, Australiji itd. počela je padati, a to je jedan od najpouzdanijih pokazatelja da bi uskoro moglo doći do usporavanja gospodarskog rasta ili čak recesije. Kako bi potaknule investicije i potrošnju, neke centralne banke su već spustile kamatne stope u svojim zemljama, dok su druge dale do znanja da bi do pada moglo doći vrlo brzo.

Glavni europski centralni bankar (Mario Draghi) prije desetak dana je u govoru na konferenciji u Portugalu izjavio: „U nedostatku gospodarskog napretka i postizanja naše ciljane inflacije od 2%, bit će potrebno dodatno monetarno popuštanje“. U prijevodu: zaboravite na rast kamatnih stopa u Europi u idućim godinama.

Jedan od glavnih japanskih centralnih banaka je nedavno podsjetio javnost i sudionike financijskih tržišta da će banka nastaviti provoditi ultra labavu monetarnu politiku dokle god bude potrebno.

Jerome Powell, predsjednik vijeća guvernera američkih federalnih rezervi, također je dao do znanja da i američka centralna banka kreće istim putem. U posljednjem obraćanju javnosti izjavio je da mnogi članovi vijeća koje odlučuje o kamatnim stopama sada smatraju da će prije kraja godine biti potrebno spuštati kamatne stope. Sudeći po kretanju kamatnih stopa na američke državne obveznice, investitori na financijskim tržištima smatraju da će FED dva puta spustiti kamatne stope prije kraja godine.

Kakve veze imaju kamatne stope i zlato?

Kada centralne banke ruše kamatne stope, osim pada kamatnih stopa na kredite padaju i kamatne stope na štednju i obveznice. To znači da se ti načini investiranja novca manje isplate nego prije. U isto vrijeme raste rizik bankrota banaka i država pa mnogi investitori prebacuju kapital na sigurno.

Zadnji puta su Amerikanci spuštali kamatne stope 2007. godine. Godinu dana kasnije počela je najveća recesija još od Drugog svjetskog rata.

Slika 1: Referentna kamatna stopa u SAD-u

Izvor: www.numbernomics.com

Upravo te 2007. je počeo strelovit porast cijene zlata koji je trajao do 2011. godine. Cijena je u tom periodu porasla gotovo 200%. Dio investitora smatra da zbog toga što je svijet danas još više zadužen nego prije desetak godina, nadolazeća kriza bi mogla biti još gora, stoga bi cijena zlata mogla porasti još više.

Analitičari Banke Zlata se slažu da je gotovo sigurno da će u idućim godinama doći do recesije, no ona vjerojatno neće biti duboka i dugotrajna kao posljednja. Danas su centralne banke puno spremnije na borbu protiv financijskih šokova, a iz gore spomenutih aktivnosti se vidi da su ovog puta spremne čak i na preventivno djelovanje. No, čak i blaga recesija može dovesti do značajnog porasta cijene zlata. Ako bi ovog puta postotni porast cijene bio upola manji od onog koji se dogodio 2007., porast cijene zlata u posljednjih godinu dana od 15% je samo početak te i dalje nije kasno za uložiti u zlatne poluge.

Trenutnu cijenu pojedinačnih poluga pogledajte na ovoj stranici.

Autor:
Banka Zlata

__

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-06-28T11:24:34+02:00lipanj 27th, 2019|Analize|0 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00