Venezuela prodala 24 tone zlata

//Venezuela prodala 24 tone zlata

Venezuela prodala 24 tone zlata

Iako je cijena zlata izražena u eurima od početka godine porasla 11%, taj porast se čini malim s obzirom na očekivanu recesiju koja bi u idućim godinama mogla zadesiti globalno gospodarstvo. Naime, sve najvažnije centralne banke na svijetu su ili već počele spuštati kamatne stope ili najavljuju da bi do toga uskoro moglo doći, a zadnji put je do takvog sinkroniziranog spuštanja došlo 2008. godine – na početku velike financijske krize. Upravo tada je u samo nekoliko godina cijena zlata porasla gotovo 200%. 

Nekoliko je razloga zašto sada cijena zlata raste sporijim tempom. Vjerojatno glavni razlog je to što kriza još uvijek nije stigla i dio sudionika na financijskim tržištima se nada da će kriza biti izbjegnuta ili barem odgođena na par godina, stoga još uvijek ne kupuju zlato. No, ovaj puta je došlo i do privremenog poremećaja na strani ponude zlata na tržištu. Naime, za razliku od većine država koje zadnjih godina kupuju značajne količine zlata, Venezuela prodaje svoje zlatne rezerve. Razlog je jasan – zemlja se nalazi u teškoj ekonomskoj krizi i vlast treba novac kako bi pokušala smiriti situaciju.

Kao da situacija nije dovoljno teška, Venezuela se nalazi i pod američkim sankcijama, što znači da zlato ne može prodati uobičajenim putem na burzama plemenitih metala na Zapadu. Zbog toga je zlato prodano preko burzi i kompanija iz Dubaija i Turske. Upravo tu se može vidjeti prava vrijednost zlata kao investicije. Iako je nacionalna valuta propala u hiperinflaciji i praktički cijeli zapadni svijet ne želi poslovati s Venezuelom, kapital koji ta zemlja posjeduje u zlatu i dalje vrijedi i može se staviti u funkciju.

Slika 1: Rezerve zlata Venezuele (u tonama)

Od ukupno 161 metričke tone zlata koje je ta država posjedovala od početka godine, u posljednja četiri mjeseca je prodano približno 24 tone zlata, za što je dobiveno milijardu i sto milijuna dolara. To nije mali iznos čak ni za vrlo likvidno globalno tržište zlata. Iako je cijena zlata od travnja porasla, vjerojatno bi porasla barem nekoliko postotnih bodova više da nije bilo venezuealnskog zlata.

Nije realno očekivati da će Venezuela odjednom prodati sve zlato koje posjeduje. Ako bi ta zemlja u idućim mjesecima prestala prodavati zlato, a interes za kupnju od strane drugih država, investitora na burzama i individualnih kupaca diljem svijeta nastavi rasti dosadašnjim tempom, cijena zlata bi nastavila rasti.

Naravno, ne treba očekivati ekstremne pomake u cijeni, no dodatni porast od desetak posto do kraja godine je sasvim realan scenarij.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-07-16T15:34:23+02:00srpanj 16th, 2019|Novosti|0 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00