Što daje vrijednost zlatu?

//Što daje vrijednost zlatu?

Što daje vrijednost zlatu?

Jedan od najvažnijih razloga korištenja metala kao novca u povijesti je prednost takvog materijala pred ostalim koji su starim civilizacijama bili na raspolaganju. Predmeti od drveta, kamena, biljaka, gline i sl., mogu se slomiti, izgoriti i na druge načine s vremenom izgubiti svoja svojstva. Ako se predmet od metala ošteti ili slomi, samo ga treba rastaliti i vratiti u prvobitni oblik. Dakle, u obzir dolaze samo metali – aluminij, bakar, željezo, olovo, srebro, zlato, platina i paladij. No od kuda dolazi vrijednost zlata i ostalih metala?

Aluminij nije bio poznat starim civilizacijama pa ga nisu mogli koristiti, a kasnije se ispostavilo da ga u prirodi ima previše da bi mogao biti praktičan materijal za novac. Željezo, olovo i bakar su podložni koroziji, što ih također isključuje kao prikladne za obavljanje funkcije novca. Platina i paladij bi s obzirom na svoja svojstva bili prikladni za čuvanje vrijednosti u obliku novca, no prerijetki su u prirodi, što znači da bi novca u optjecaju uvijek bilo premalo, što bi konstantno uzrokovalo gospodarske probleme.

Dakle, preostaju zlato i srebro. Ovi metali su dovoljno rijetki da ih u rudnicima ne može pronaći svatko tko poželi, a opet dovoljno česti da ih se može pronaći u dovoljnim količinama da služe kao novac u obliku kovanica. Razlog zbog kojeg je od ova dva preostala plemenita metala vrijednost zlata veća je to što je zlato u prirodi rjeđe.

U cijeloj povijesti čovječanstva rudnici zlata su proizveli od 165.000 do 185.000 metričkih tona čistog zlata (ovisno o izvoru podataka). Zvuči mnogo, ali ako bi se sve zlato na svijetu stavilo u jednu kocku, ona bi imala dimenzije od približno 20x20x20 metara. Ako bi se sve zlato ikad iskopano rastopilo i stavilo na jedno mjesto, stalo bi (vjerovali ili ne) u tri olimpijska bazena standardnih dimenzija!

Izvor: www.visualcapitalist.com

Srebra postoji nešto više, 777.000 metričkih tona te ako bi se sve srebro koje čovječanstvo ima na raspolaganju stavilo u jednu kocku, dimenzije bi bile 36x36x36 metara. Zbog toga je vrijednost srebra nešto manja nego vrijednost zlata.

Upravo će rijetkost ovih plemenitih metala osigurati rast njihove vrijednosti u budućnosti. Klasične papirne valute se mogu tiskati u nedogled ako tako odluči država i/ili centralna banka koja ih izdaje. Do pretjeranog tiskanja prije ili kasnije dođe, što uzrokuje hiperinflaciju i potpuno uništenje valuteTrenutni hit na financijskim tržištima – kriptovalute, još je jednostavnije stvoriti. Sve što je potrebno je kopirati kod i stvoriti novu kripotvalutu. Zbog toga će gotovo sigurno sve kriptovalute neslavno završiti. Investicijski dijamanti također nisu dobra investicija, a na ovoj stranici je objašnjeno zbog čega ta investicijska klasa teško može svojim vlasnicima osigurati dugoročno prihvatljiv prinos.

Nekretnine su nešto bolji oblik čuvanja vrijednosti, no njihovo održavanje košta te ih je nemoguće prenijeti na bolju lokaciju u slučaju prirodne katastrofe, rata i sl.

Vrijednost zlata i srebra je trajna te daje idealnu kombinaciju rijetkosti, postojanosti i prenosivosti, što će čovječanstvo uvijek znati cijeniti. Upravo zato će investitori koji svoj kapital u obliku fizičkih poluga navedenih plemenitih metala dugoročno bolje proći nego investitori u bilo koju drugu investicijsku klasu. Kupnja zlatnika ili srebrnjaka visoke čistoće jednako je dobra investicija, budući da im cijena u stopu prati cijenu investicijskih poluga.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:42:55+02:00studeni 26th, 2017|Banka Znanja|1 komentar

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00