Ima li Hrvatska zlatne rezerve?

//Ima li Hrvatska zlatne rezerve?

Ima li Hrvatska zlatne rezerve?

U medijima se često piše o tome kako države čija gospodarstva postaju sve jača, poput Kine i Indije, dio stvorenog bogatstva koriste za povećanje vlastitih rezervi zlata. Zlatne rezerve Indije iznose 558 metričkih tona, dok Kina posjeduje čak 1.843 tone zlata u svojim rezervama. Zalihe zlata su jedan od razloga zbog kojih je švicarski franak cijenjena valuta.

Ulaganje kapitala u investicijske plemenite metale ne iznenađuje jer zlatne poluge su po mnogima najbolji način čuvanja vrijednosti za pojedince, ali i za države. Zadnjih desetljeća države u pravilu veći dio vlastitih rezervi kapitala drže u državnim obveznicama razvijenih zemalja, što se smatra investicijom vrlo niskog rizika. No na međudržavnoj razini može doći do sankcija ili ratova pri čemu kapital uložen u inozemstvu može biti blokiran ili oduzet. Zbog toga, sve više država se zadnjih godina odlučuje na provjereni način ulaganja viška kapitala – ulaganje u zlato u obliku poluga.

Za razliku od većine razvijenih država i država koje se ubrzano razvijaju, Republika Hrvatska radi upravo suprotno – ne samo da ne ulaže u investicijsko zlato, nego je Hrvatska narodna banka prodala sve rezerve koje je Hrvatska posjedovala!

Naime, SFRJ je na dan raspada posjedovala 54,5 tona zlatnih poluga, a po odluci MMF-a s kojom su sve složile sve države bivše SFRJ, Hrvatskoj je pripalo 28,49% navedene količine, tj. 422.028 unci žute plemenite kovine. Od približno 15,5 tona, 13,127 tona hrvatskog zlata je bilo pohranjeno u Švicarskoj, a ostatak u Beogradu.

Hrvatska narodna banka je 2001. godine, pod vodstvom guvernera Željka Rohatinskog, odlučila prodati 13,127 tona zlatnih rezervi po tadašnjoj cijeni od 272 USD po unci. Nakon svih troškova, Hrvatskoj je od prodaje zlata ostalo približno 115 milijuna USD.

Ostatak hrvatskih rezervi je prodan 2005. godine po cijeni od 496 USD po unci pri čemu je Hrvatska dobila približno 31 milijun USD.

Zašto je HNB prodao hrvatske rezerve zlata?

Hrvatska narodna banka je odlučila prodati poluge jer je smatrala da se cijena ovog plemenitog metala previše kreće, nepredvidiva je, a zlato samo po sebi ne donosi nikakvu kamatu. Zbog toga su u HNB-u zaključili da je bolje prodati poluge i novac uložiti u državne obveznice i druge vrijednosne papire, kod kojih je mnogo lakše predvidjeti prinos u bliskoj budućnosti.

No na kraju se ispostavilo da je to bila loša odluka, jer je cijena zlata od 2001. do danas višestruko porasla. Krajem 2017. godine, cijena je iznosila približno 1.300 američkih dolara po unci. To znači da je umjesto 146 milijuna dolara koje je Hrvatska dobila za svoje zlatne rezerve, u trenutku pisanja teksta ista količina zlatnih poluga mogla biti prodana za čak 710 milijuna dolara. Budući da cijena plemenitih metala ima tendenciju dugoročno rasti, da je Hrvatska odlučila zadržati zlatne rezerve vrijednost bi im u budućnosti gotovo sigurno bila još veća.

Pojedinac naravno ne može utjecati na financijske odluke države, ali zato može vlastitim financijama upravljati mnogo mudrije nego što to država radi. Financijski mudra odluka je držati barem dio vlastitog kapitala u obliku fizičkog zlata, bilo da se radi o zlatnim polugama ili zlatnicima. Na taj način se dugoročno postiže mnogo veća sigurnost, ali i veći prinos nego kod držanja novca oročenog u bankama, pri čemu inflacija polagano uništava kupovnu moć novca. Kupnja srebra u obliku investicijskih srebrnih poluga ili srebrnjaka podjednako je dobra investicija jer cijena srebra u pravilu prati cijenu zlata.

Koje države posjeduju najviše poluga zlata?

Daleko najveće zlatne rezerve imaju SAD, koje službeno trenutno imaju 8.133 tone zlata, a značajan dio američkih investicijskih poluga nalazi se u poznatoj bivšoj vojnoj bazi Fort Knox. Na vrhu rang liste država po rezervama također se nalazi nekoliko bogatih europskih zemalja, a u poluge zlata sve više ulažu i Kina, Rusija i Indija.

No zbog velike razlike u broju stanovnika, apsolutne količine rezervi poluga zlata pojedine zemlje mogu zavarati. Ako se gleda količina rezervi po glavi stanovnika, rang lista izgleda osjetno drugačije. Na prvo mjesto skače Švicarska, koja s obzirom na broj stanovnika ima višestruko više zlata nego ostale bogate zemlje.

Država Zlatne rezerve (u tonama) Zlatne rezerve po glavi stanovnika (u gramima)
1 SAD 8.133 25,3
2 Njemačka 3.376 41,4
3 Italija 2.452 40,4
4 Francuska 2.436 36,6
5 Kina 1.843 1,3
6 Rusija 1.706 9,8
7 Švicarska 1.040 125,6
8 Japan 765 6,0
9 Nizozemska 613 36,2
10 Indija 558 0,4

Izvori: Wikipedia, Bullionvault.com 

Iako više niti jedna valuta nema pokriće u zlatu, to ne znači da svjetska javnost više ne cijeni žutu plemenitu kovinu. Centralne banke većine zemalja i dalje posjeduju značajne količine poluga zlata kako bi bile neovisne o valutama drugih zemalja, ali i zbog psihološkog utjecaja na vlastitu javnost. Naime, u slučaju pada povjerenja u valutu država bi imala mogućnost ponovno uvesti potpuni ili djelomični zlatni standard i na taj način pokušati stabilizirati tečaj vlastite valute.

Autor teksta:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-02-23T19:32:10+02:00studeni 26th, 2017|Banka Znanja|2 komentara

Naši klijenti o nama

Nasy Nasy
Nasy Nasy
13:18 14 Sep 19
Izuzetno profesionalno odrađena kupnja kao i davanje informacija vezano za suradnju stoga sam već dva klijenta uputila na vašu adresu i dalje ću sa zadovoljstvom preporučiti vašu ponudu. 👁️👁️
Josipa Živković
Josipa Živković
12:02 06 Sep 19
Profesionalna i pouzdana usluga te spremnost na pružanje raznih korisnih informacija za "početnike" u investiranju u zlato ili srebro i odgovora na brojna pitanja. Članci koji se objavljuju na stranici su iznimno zanimljivi i korisni! Naručila sam zlatnik kao poklon i sve je prošlo super - od procesa naručivanja do brze dostave. Preporuka svima zainteresiranima.
Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00