Usporedba papirnog i zlatnog novca

//Usporedba papirnog i zlatnog novca

Usporedba papirnog i zlatnog novca

Tijekom povijesti mnogo je različitih predmeta i materijala služilo kao novac, a najčešće se radilo o zlatu, srebru i papiru. U posljednjih nekoliko desetljeća sve države na svijetu napustile su vezanje svoje valute uz zlato te danas niti jedna valuta na svijetu nema pokriće u zlatu. Na temelju toga moglo bi se zaključiti da je papirni novac puno bolji nego zlatni novac. Kada je u pitanju lakoća prenosivosti velikih količina novca, to je istina, no što je s funkcijom čuvanja vrijednosti koju valuta također mora ispunjavati?

U praksi se pokazalo da je novac u obliku novčića izrađenih od plemenitog metala mnogo stabilniji oblik čuvanja vrijednosti od papirnih novčanica.

Naime, od približno 800 papirnih valuta koje su postojale kroz povijest, do danas ih je preživjelo samo 177. Prosječni životni vijek propale papirne valute bio je samo 17 godina, a prosječna starost trenutno važećih valuta je 37 godina. Budući da je većina propalih valuta uništena hiperinflacijom ili političkim odlukama proglašena nevažećim, svi oni koji su posjedovali takve valute izgubili su svu vrijednost koju su imali u njima.

Kada su u pitanju zlatne valute, priča je drugačija. Slučajeva hiperinflacije skoro da nije bilo jer se količina žute plemenite kovine u optjecaju teško mogla višestruko povećati. Ako bi zbog rata došlo do promjene vlasti, postojeće kovanice bi se samo pretopile u nove, na njih bi bio utisnut lik novog kralja ili cara te bi zlato i dalje imalo praktički istu vrijednost. Na našim prostorima su još uvijek popularni austrijski dukati s likom cara Franje Josipa.

Dokaz da zlatni novac dugoročno zadržava vrijednost su drevni zapisi o kupovnoj moći ovog plemenitog metala. Za vrijeme bablilonskog kralja Nabukodonozora, 562. godine prije Krista, za jednu uncu zlata moglo se kupiti 350 vekni kruha. Uz trenutnu cijenu od 1300$  po unci i tečaj od 6,25 kuna za jedan američki dolar, jedna unca zlata vrijedi 8.125 kuna za što se može kupiti još više kruha, što znači da je zlato u posljednjih dvije i pol tisuće godina dobilo na vrijednosti (barem kada je kruh u pitanju).

Drugi konkretan primjer kupovne moći zlata je vojnička plaća rimskih legionara. Naime, u vrijeme Krista godišnja plaća centuriona (koji je zapovijedao postrojbom od 80 legionara) iznosila je 15.000 sestrecija, što se moglo zamijeniti za 38,58 unci zlata. Uz trenutnu cijenu od 1300$ po unci i tečaj EUR/USD od 1.2000, radi se o iznosu od 41.800 EUR, što znači da je je mjesečna plaća časnika bila ekvivalentna današnjem iznosu od 3.500 EUR. U većem dijelu svijeta, danas su plaće osjetno manje od navedenog iznosa, što znači da je i od rimskog vremena vrijednost zlata značajno porasla.

U nešto bližoj prošlosti, 1905. godine u Austrougarskom carstvu, cijena kilograma kruha iznosila je 0,24 krune, a to znači da je jedna unca zlata mogla kupiti 408 kilograma kruha. Uz trenutnu cijenu zlata i tečaj kune, jedna unca u Hrvatskoj vrijedi 8.125,00 kuna, s čim se može kupiti približno 800 kg kruha (uz pretpostavku da 1 kg kruha košta u prosjeku 10 kn). Dakle, u posljednjih stotinjak godina vrijednost zlata je također porasla.

Sve gore navedene informacije mogu se sumirati u jednom vrlo jednostavnom primjeru. Ako biste u staroj garaži pronašli određenu količinu jugoslavenskih dinara i nekoliko austrijskih dukata, kolika bi bila njihova vrijednost? Jugoslavenski dinari ne bi vrijedili apsolutno ništa, dok bi zlatni novac (dukati) i dalje imao vrijednost, iako je Austougarsko carstvo propalo prije više od 100 godina. Zlatni dukati bi danas imali čak i veću kupovnu moć nego su imali u vrijeme kad su izrađeni, jer cijena zlata postepeno raste.

Dakle, kapital koji se čuva u obliku papirnog novca dugoročno je osuđen na propast jer je većina papirnih valuta propala, dok preostale valute zbog inflacije konstantno gube na vrijednosti. Kapital koji se čuva u obliku investicijskog plemenitog metala oduvijek ima određenu vrijednost, a gore navedeni primjeri dokazuju da se s vremenom ta vrijednost povećava. Zbog toga, svatko tko želi očuvati kupovnu moć novca kojeg posjeduje, trebao bi barem dio uložiti u zlatne poluge ili zlatni novac (zlatnike), koji se također smatra investicijskim zlatom. Budući da cijena srebra prati cijenu zlata, investicijsko srebro u obliku srebrnih poluga ili srebrnjaka podjednako su dobra investicija.

Autor:

Banka Zlata

Želite li na email adresu dobivati slične tekstove? Prijavite se za primanje naših newslettera! U newsletterima osim edukacijskih tekstova šaljemo i informacije o našim promotivnim aktivnostima, kao i ostale informacije za koje smatramo da bi zainteresiranima za ulaganje u plemenite metale mogle biti interesantne!

By |2019-04-15T17:47:29+02:00studeni 26th, 2017|Banka Znanja|4 komentara

Naši klijenti o nama

Slavica Lupić
Slavica Lupić
20:10 09 Aug 19
Odlični članci za početnike, laka i profesionalna komunikacija.
Božidar Babić
Božidar Babić
16:33 09 Aug 19
Iznimno profesionalan pristup klijentu s fokusom na dugoročnu suradnju. Analitičari i savjetnici su dostupni za sva pitanja koja sam imao. Nakon detaljnog razgovora i pojašnjavanja svih mojih nedoumica lako sam donio odluku o kupnji zlata.
goran kovacevic
goran kovacevic
13:13 03 Jul 19
Želim pohvaliti profesionalni odnos prema klijentu. Ne mogu razumjeti radi ćega je to teško mnogim drugima?
Manuel Brkovic
Manuel Brkovic
14:29 01 Jul 19
Odlicne cijene. Osoblje je usluzno i zna odgovoriti na sva pitanja. Super brze i ugodne transakcije.
Domagoj Franc
Domagoj Franc
17:39 03 Jun 19
Osoblje je jako profesionalno, spremno odgovoriti na milion pitanja a cijene jako jako dobre!
Zadruga Miva art Belišće
Zadruga Miva art Belišće
09:26 06 May 19
Naručen dukat Franjo Josip veliki u izvrsnom stanju. Komunikacija i suradnja odlična.
Anamarija Žufić
Anamarija Žufić
20:11 11 Apr 19
Jako profesionalni i uslužni. Cijenama i uslugom daleko ispred drugih. S jednostavnošću se nose i s velikim narudžbama, a dostava izuzetno brza i učinkovita. Hvala cijelom timu Banke Zlata, sigurna sam da ćemo ubrzo poslovati ponovo.
Lorena Horvat
Lorena Horvat
14:46 05 Apr 19
Najbolje mjesto za kupiti zlato! Daleko najbolje cijene u zemlji! Toplo preporucam svima!
Slavko Lovrinovic
Slavko Lovrinovic
21:23 01 Apr 19
Ako želite da obradujete nekog jedinstvenim i vrijednim poklonom, to učinite kupnjom zlatnih poluga ili zlatnika u Banci zlata. Jer su doista jedinstveni. Obratio sam se Banci zlata za savjet,mada sam već nešto čitao o investicijskom zlatu. Uposlenici su doista ljubazni, susretljivi i uslužni u pružanju svih informacija i savjetovanju. Tako da sam još dosta naučio o Ivesticijskom zlatu. Sigurnost i isporuka su za svaku pohvalu. Moj savjet je da je najbolji poklon koji će obradovati svakog. Uvjerite se i sami. Ljubazni, strpljivi, vrlo korektni uposlenici Banke zlata, dat će vam vrlo korisne i stručne savjete, o svemu što vas interessira.
Miljenko H
Miljenko H
09:45 14 Mar 19
Suradnjom sa Bankom zlata sam jako zadovoljan, jer sam se bolje upoznao sa ulaganjem u plemenite metale, te sam uvjek dobio korektan savjet i informacije. Imaju profesionalan odnos prema klijentima i vrlo su ljubazni.
Henarro Flores
Henarro Flores
07:48 09 Mar 19
Jako sam zadovoljan u svakom pogledu. Ljubazni su, dobio sam odličan savjet za moju nedoumicu, cijene niže nego kod ostalih... U buduće kupujem kod njih.
Next Reviews

Kontaktirajte nas ako imate bilo kakvih pitanja.

Suglasan sam da se moji podaci koriste u svrhu odgovora na upit i kontaktiranju putem kontakt forme.

Zašto Banka Zlata?

Kontakt

Ured Zagreb - 01/3000 783
Ured Rijeka - 098/500 499
E: info@bankazlata.com
Radno vrijeme: 09:00 – 18:00